4 juli, 2011

Navigeringsapp för iPad ska ersätta plottern

Snart lanseras navigeringsappen Seapilot på Apple App Store. Den ska ge båtfolket ett fullgott navigeringshjälpmedel till en bråkdel av kostnaden för en plotter. Seapilot bygger på yrkessjöfartens standard för elektronisk navigering, med AIS-data och S57-sjökortsdata från Sjöfartsverket, teknologier som bara för några år sedan var helt förbehållna yrkessjöfarten.

– Seapilot är den första navigeringsappen med AIS-data. Det innebär bland annat att du kan se båtar och fartyg med AIS-transponder. Dessutom presenteras väder i realtid via AIS från över 60 väderstationer i Sverige. Seapilot visar vindstyrka, vindriktning, lufttryck, temperatur och vattenstånd från valfri väderstation. Information från väderstationen närmast skärmens position på sjökortet visas automatiskt och de andra hämtas genom några klick på skärmen, säger Stockholmradios vd, Jens Johansson, som ligger bakom appen.

Stockholmradio har utvecklat Seapilot tillsammans med True Heading. Stockholmradio är expert på VHF och på kommunikation till sjöss. True Heading är expert på AIS och på marin navigation.

– Vid lanseringen finns Seapilot endast för iPad. Men framledes ska Seapilot finnas också för andra läsplattor och för mobiltelefoner. Till båtmässan i Göteborg ska Seapilot vara klar för Android-plattformen. Vår långsiktiga vision är att Seapilot utvecklas till att omfatta alla länder i norra Europa, så småningom även södra Europa och Medelhavet, säger Jens Johansson.

Seapilot lanseras i Apple App Store under de kommande veckorna till introduktionspriset 499 kronor.