4 juli, 2011

Ny vandring genom 10 000 år av skärgårdshistoria

”Stenålderns säljägare var först och de följdes av vikingar, skärkarlar, husvagnscampare och ”Prins Carls Uppfostringsinrättning”, så inleds den nya fornstigen som bjuder på en naturskön vandring genom denna historia. Skyltar berättar om spännande platser och händelser längs promenaden. Stigen är 3,8 kilometer lång och går genom ett vackert och kuperat landskap med vidsträckta utsikter.

– Det är viktigt att synliggöra skärgårdshistorien även innan Hemsöborna, här finns mycket att berätta och ett stort intresse hos många av besökarna. På Gålö har vi nu många saker som tillsammans stärker upp varandra och ger ett brett besöksmål som blir angeläget för fler, sa Gustav Andersson, Miljö och Skärgårdslandstingsråd och Skärgårdsstiftelsens styrelseordförande som täckte av den stora informationsskylten och klippte bandet vid ingången till nya fornstigen.

Skärgårdsstiftelsens Vd Lena Nyberg invigningstalade också, hon betonade vikten av att Skärgårdsstiftelsen utvecklar olika typer av attraktioner anpassade för att alla ska kunna ta del av det skärgården kan erbjuda. – En satsning som det här kan få hit olika åldersgrupper som är intresserade av olika saker, kultur, natur och historia.

Vision blev verklighet
Fornstigen är resultatet av ett samarbete mellan flera aktörer bl a Länsstyrelsen, Skärgårdsstiftelsen och Gålöstiftelsen där Länsstyrelsen och Gålöstiftelsen stått för den huvudsakliga finansieringen. Idén till stigen kommer från de två arkeologerna Mattias Pettersson och Roger Wikell och uppkom i samband med att de hittade fynd från Stenåldern när de håll på med en utgräving på Gålö för några år sedan. De kände då att de ville nå ut med kunskaperna om skärgårdens historia på ett mer lättillgängligt sätt.

– Det här är otroligt kul att vår vision nu blir verklighet. Ambitionen med stigen är att göra historia spännande och roligt vilket ligger rätt i tiden. Det finns väldigt många som är intresserade av historia idag, och vi tror att vi kan nå dem med den här satsningen, säger Mattias Pettersson.

Att det har hänt lite på 10 000 år förstår vi enkelt bara genom att titta på Gålö som då bara var några kobbar som idag hänger ihop som en halvö. – Idag ligger skärgården ca 80- 90 m högre än den gjorde för 10 000 år sedan vilket innebär att kuststräckan vid Gålö då låg någonstans vid kommungränsen mellan Huddinge och Haninge, avslutar Mattias.

Fornstigen börjar vid Morarna på Gålö mittöver vägen från hembygdsföreningens lokaler på Skälåkersvägen 4.