5 juli, 2011

Returpack och Sjöräddningssällskapet i samarbete

I samband med att årets båtsäsong tog fart inledde Returpack och Sjöräddningssällskapet ett samarbete. Syftet är att öka återvinningen av burkar och flaskor och samtidigt samla in pengar till sjöräddningssällskapets verksamhet så att fler liv kan räddas till sjöss. Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta. I snitt återvinns nästan nio av tio burkar och PET-flaskor.

Trots det är det omkring 200 miljoner burkar och flaskor som inte pantas varje år.

– Vi vet att det konsumeras en hel del dryck på burk och flaska till sjöss där man oftast är långt ifrån en pantautomat. Genom ett aktivt samarbete med Sjöräddningssällskapet underlättar vi för båtfolket att bli av med sin pant, samtidigt som pantpengarna bidrar till en mycket betydelsefull verksamhet för alla som vistas på sjön, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

– Vi är glada över samarbetet med Returpack som har mottagits mycket väl bland våra frivilliga sjöräddare runt om i landet. Det känns väldigt bra att göra en insats för miljön, samtidigt som vi får tillskott till vår verksamhet som helt bygger på medlemsintäkter och gåvor, säger Elisabet Jansson Strömberg, informationsansvarig Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening med omkring 2000 frivilliga sjöräddare på 66 räddningsstationer från Piteå i norr till Ystad i söder. Under förra året ryckte de frivilliga sjöräddarna ut på räddningslarm 849 gånger, men räknar man även med sjöambulanstransporter och förebyggande utryckningar var antalet uppdrag över 6000.

17 miljoner privatimporterade burkar
Returpack har tagit fram specialanpassade pantkärl i olika storlekar som levereras till de 66 sjöräddningsstationerna. Utöver de pantpengar som kommer in via pantkärlen skänker Returpack ytterligare tio öre för varje privatimporterad burk som pantas under sommaren (mellan den 13 juni och 28 augusti). Under förra sommaren pantades totalt 17 miljoner av dessa burkar, vilket motsvarar en summa på 1,7 miljoner.

– Normalt ger inte de privatimporterade burkarna någon pant alls eftersom man inte betalat någon pant när man köpt dem. Däremot är ju miljövinsterna desamma och pantautomaterna tar emot burkarna. Vi vill förstås att alla burkar och flaskor som säljs ska återvinnas, oavsett om de sålts i Sverige eller utomlands. Nu hoppas vi att ännu fler ska panta de här burkarna när pengarna går till ett gott ändamål, avslutar Katarina Lundell.

Info: www.ssrs.se