7 juli, 2011

Nattsegling avgör ÅF Offshore Race 2011

Gammal är äldst. Än så länge… Sent i går eftermiddag leder fortfarande den 30 år gamla Wasa 55-an Vindile fältet i årets Gotland Runt (ÅF Offshore Race). – Vi slappnar inte av en sekund, vi viker oss inte en tum och kämpar om varje meter, säger Bengt Eriksson, skeppare.

Bakom kommer tysken Hutschlange, en Hanse 370. Och tysken har fått upp farten.

– Vi ser dem hela tiden nu, säger Bengt Eriksson.

För Skypegrundaren Niklas Zennström och hans Ran blir också natten helt avgörande. Båten har fortfarande god chans att slå banrekordet för enskrovsbåtar. Det gällande rekordet lyder på 10,88 knop i medelfart.

Ran startade nio timmar efter Vindile och seglar en lite längre bana. Ändå lär Ran passera Vindile någon gång under förkvällen.

Deltagarna i de övriga klasserna ligger nu och rundar Hoburgen. I kampen i kampen, den mellan de två stora TP 52-orna, leder Datacom-Lindahl med skeppare Ralf Aspholm före REG med Thomas Blixt. Men för att besegra Blixt måste Aspholm vara drygt en timma före i mål på grund av andra mättal.

Bland de klassiska båtarna som vänder utanför Visby leder nu Anitra med skeppare Henrik Kahm före Ithaca /Ingmar Bergman och Regina/Jacob Wallenberg.

Vid 19-tiden på torsdag kväll hade ett 50-tal båtar rundat Hoburgen, Gotlands södra udde.

Årets upplaga av havskappseglingen Gotland Runt är hittills en ganska stillsam historia. Flerparten av de drygt 275 båtarna ligger strax norr om Hoburgen, i närmast ingen vind och för många i sällskap av dimma. Det innebär att de flesta ligger i flock och skvalpar och är utan styrfart.

Man fintrimmar på alla möjliga segel, tackel och tåg. En av deltagarna och en erfaren seglare, ÅF:s koncernchef Johans Wiström som gjort sju Gotland Runt, har beskrivit just den situationen som den värsta en tävlingsseglare kan råka ut för:

– Att ha tålamod är bara förnamnet.

Foto: Oskar Kihlborg

Info: race.ksss.se