12 juli, 2011

Skärgården Snabbaste Båt vanns av katamaran

En katamaran blev snabbaste båt i årets upplaga av Skärgården Snabbaste Båt, som kördes i Stockholms skärgård. De senaste åren har topphastigheten ökat till närmare över 100 knop och vissa båtar når upp till 150 knop. Tävlingen är uppdelad i flera tre olika klasser: RIB, Enskrov samt katamaran.

Årets totalvinnare av Skärgården Snabbaste Båt 2011 blev Johan Lindqvist med en skater (katamaran).

Utöver detta arrangeras även Bullit en vattenskotertävling med drygt 30 deltagare. Vinnare av Bullitt blev Ola Laquist.

Dagen startade med att fem ekipage lämnade återbud, bland annat en Katamaran Miss Turbine, Nortech Super Cat 50 med 2×1900 hk som når upp till 175 knop. Dagarna innan tävlingen hade en annan katamaran som når nästan 200 knop med dubbla turbinmotorer fallit av.

På plats blev fjolårets vinnare Richard Frisk tvungen att bryta vid starten på grund av av ett elfel på en av motorerna. Två Fountain 47 fick motorfel under loppet.

1995 var gick det första racet ”Skärgårdens snabbaste båt”, arrangerat av finansmannen Aje Philipson och hans vänner. Racet gick vid Ingarö och Sandhamn.

Den första båten som vann var ”Flying Flipper” som nådde en topphastighet av 60 knop, vilket då var skärgårdens snabbaste båt. Sedan tog hans son Coci Philipson över tävlingen som arrangerar detta tillsammans med Nello Zalbo (eventgeneral) på Mamy Event.

Foto: Eyewitness och Mattz Birath.

Info: www.skargardenssnabbastebat.se

Info: www.bullitt.se

Kommentarer

Carl-F 21:42:36 2011-07-12

Om det nu var tre klasser kan ju inte bara en katamaran vinna! Vilka var de andra?

Åskådare 12:09:56 2011-08-10

Tyvärr så har SSB blivit tråkigare och tråkigare. Nästan inga båtar som kör, superstruligt vid åskådarområdet osv. Behöver göra en nystart för att bli en tävling värd namnet. Miss Turbine kan väl lägga ned helt eftersom de aldrig lyckas ta sig till start?