7 augusti, 2011

Svenskt guld och silver vid vindsurfing-VM i Konaklassen

Efter fyra dagars intensivt seglande i danska vattnen utanför Nivå har Sverige fått en ny världsmästare i vindsurfing i Kona One-klassen. 18-åriga talangen Kajsa Larsson (bilden) bärgade guldet i damklassen efter imponerande jämn segling. I herrklassen vann Sverige silver genom Adam Holm, också 18 år, och den störste talangen som Sverige fått fram tillsammans med Kajsa.

Årets VM i seglades i danska vatten utanför Nivå söder om Helsingör. Totalt tävlade ett 60-tal seglare från tre kontinenter och länder som Kina, Slovenien och USA. I denna konkurrens hävdade sig alltså Sverige mycket väl.

– På några få år har vi fått fram ett mycket starkt lag. Vi har satsat fokuserat på att matcha fram ett antal unga talanger genom hård träning. Det känns väldigt roligt när detta arbete har burit frukt, säger Anders Göthberg från Svenska Kona One-förbundet.

Totalt genomfördes 12 seglingar under fyra dagar. Kajsa Larsson från Motala vann guldet i damklassen efter imponerande jämn segling. Även bland herrarna hade Sverige stora framgångar genom unge Adam Holm som vann silvret i hårdast möjliga konkurrens bakom den danske vindsurfinglegenden Tim Aagesen.

Kajsa Larsson – meritlista (vindsurfing Kona One-klassen)
2008– Guld
2009 – Silver
2010 – Silver
2011 – Guld

Om Kona One-klassen
En av de snabbast växande vindsurfingklasserna I världen. Det är en så kallad entypsklass vilket innebär att alla seglare har identiska brädor. Ett segel används i alla vindar.