9 augusti, 2011

Uppemot 400 000 personer på The Tall Ships Races

The Tall Ships Races har seglat vidare. Efter fem intensiva dagar kan Hallands största evenemang någonsin summeras. Förväntningarna har överträffats med råge: uppemot 400 000 besökare, solsken, nöjda fartygsbesättningar och ungdomar som varit med om sitt livs upplevelse.

2008 blev det bestämt att Halmstad 2011 skulle stå värdhamn för The Tall Ships Races. Sedan dess har förberedelserna pågått, och i torsdags var det äntligen dags att öppna evenemangsområdet. Fem dagar senare, när fartygen har seglat iväg i det som kallas Parade of Sail, är projektledare Lillian Westerberg mer än nöjd.

– Det känns fantastiskt, vi har fått så mycket positiv respons. Fartygens besättningar och kaptener har varit väldigt nöjda med Halmstad som målhamn; vi har fått många lovord för att allt har varit i toppklass, säger Lillian Westerberg.

Jeanette Winberg, Event Manager, är extra stolt över att satsningen på barn och ungdomar slagit så väl ut.

– Förutom att vi har gett 185 svenska trainees chansen att delta i kappseglingen, har vi byggt upp en Youth Area, fylld med aktiviteter för dem mellan 13 och 25. Finalen där var ett riktigt häftigt skumparty som lockade tusen ungdomar, säger Jeanette Winberg.

Jan Fällmar har arbetat som hamnkapten för The Tall Ships Races och hans fasa var att han skulle ha mätt fel på kajerna och att något fartyg inte skulle få plats.

– Men allt stämde, säger han och skrattar.

I slutändan var det 65 fartyg som kom hit, varav 61 deltog i tävlingen.

– Fyra avbokade i ett sent skede, så jag fick göra en enklare omflyttning. Men sen har allt flutit på enligt planen.

Logistiken runt The Tall Ships Races har varit omfattande – evenemangsområdet är 54 fotbollsplaner stort och har rymt restauranger, utställare, scener, speciella områden för barn, ungdomar och kultur – och trafikplaneringen har pågått en längre tid. Men i dag kan även Torsten Rosenqvist, chef för kommunens teknik- och fritidsförvaltning, andas ut:

– Allmänheten har verkligen hörsammat vårt budskap om att cykla, gå eller åka kollektivt, och inte ens på lördagen – då vi uppskattningsvis hade 140 000 besökare – var det helt fullt på parkeringarna i anslutning till hamnområdet, säger Torsten Rosenqvist.

Även polisen kan rapportera om ett lugnt evenemang, med betydligt färre incidenter än befarat.

– Självklart har vi fått omhänderta en och annan berusad person, och vi har haft något enstaka misshandelsfall. Men faktum är att lördagskvällen var ungefär som en tisdagskväll i november. Det är ett mycket gott betyg, konstaterar Mats Timmermann, biträdande polisinsatschef under The Tall Ships Races.

De preliminära besökssiffrorna på uppemot 400 000 personer bygger på en sammanlagd bedömning av polis, den arrangerande organisationen Sail Training International, scenansvariga, med flera.

– Vi uppskattar att det har varit cirka 360 000 personer torsdag till söndag, och ungefär 30 000 som samlats i kustbandet för att titta på måndagens Parade of Sail, säger Mats Timmermann och tillägger att det uppstod långa köer på vägarna i Tylösand och Grötvik efter avseglingen.

Björn Nilsson är vd för det kommunala bolaget Halmstad Hamn och han säger att The Tall Ships Races har överträffat alla förväntningar.

– Vi har fått möjlighet att visa upp hamnen för cirka 400 000 besökare och jag har träffat många som säger att de har funnit en ny stadsdel i Halmstad. För oss är The Tall Ships Races ingen målgång utan ett startskott för utvecklingen av logistiken i hamnen genom ökad attraktionskraft, säger Björn Nilsson och tillägger att området kommer att vara helt återställt för ordinarie verksamhet senast onsdag morgon.

Den arrangerande organisationen Sail Training International har varit på plats i Halmstad under hela evenemanget och Race Director Paul Bishop är mycket nöjd.

– Ni såg verkligen till att tävlingarna avslutades i toppklass. Kaptener och besättningar hade bara komplimanger att ge till värdstaden Halmstad, säger han och tillägger:

– Våra trainees har fått vara med om spännande och entusiasmerande segling, men de har också fått stå ut med frustration och utmaningar i de lätta och ombytliga vindarna.

Fredrik Geijer, kommunchef i Halmstad, är både stolt och glad när han sammanfattar vad The Tall Ships Races har betytt för staden.

– Att vi fått vara målhamn för världens största havskappsegling är fantastiskt – inte minst med tanke på att det är en stor ungdomssatsning. Vi har samtidigt fått möjlighet att marknadsföra Halmstad som besöksort – och som en stad att bo och verka i. The Tall Ships Races har hänt nu, men öppnar många dörrar även för framtiden.

För tävlingsresultat och mer info, gå in på:
www.tallshipsraceshalmstad.se
www.sailtraininginternational.org

Foto: Anders Andersson och Thomas Johansson, Vinnaltfoto Halmstad