15 september, 2011

Världsomsegling under ytan samlar klimatdata

Nu på måndag kastar världens första privata sensorutrustade segelbåt loss och ger sig av på sin tre år långa världsomsegling. Båten heter Journeyman och ska agera som ett 60 fot långt användarlabb inom projektet Ocean Search för att mäta klimatdata. Journeyman är specialdesignad av Jesper Weissglas som dessutom är kapten under hela seglatsen.

Ocean Search är ett unikt projekt där ett av målen är att utrusta vanliga fritidssegelbåtar med små sensorpaket så att de kan mäta klimatdata var de än råkar befinna sig. Första prototypen sitter nu på Journeyman, och de medverkande forskningsinstituten inom Swedish ICT står nu inför utmaningen att skala ner den till en enhet som kan sättas på tiotusentals båtar.

Bakom Ocean Search står en ovanligt gränsöverskridande konstellation som kombinerar specialistområden såsom sensorteknik, datavisualisering och crowdsourcing och skapar förutsättningar för nya tjänster, forskningsmetoder och deltagarmodeller inom klimatfrågan. Här ger vi människor verktyg för att själva kunna vara med och påverka, säger Magnus Jonsson på Interactive Institute som leder projektet. Vi vill tillgängliggöra information om klimatförändringar och världshavens hälsa och på så vis skapa engagemang, delaktighet och ökad medvetenhet.

– Samarbetet mellan Ocean Search och Journeyman möjliggör en otroligt spännande utveckling där nya roller inom klimatdatainsamling utforskas, menar Magnus. Vi får tillgång till helt unika testmöjligheter över hela världen samt en internationell användargrupp vilket är mycket värdefullt.

Jesper Weissglas har under de senaste tre åren varit helt fokuserad på att bygga Journeyman som nu äntligen ska lämna hamnen i Fisksätra och ge sig ut på världshaven. – Det känns fantastiskt roligt att kunna vara en plattform för Ocean Search eftersom det passar så bra ihop med båtens profil och mitt personliga intresse, säger Jesper. Jespers drivkraft under båtbygget har varit att bygga en båt med miljöprofil och att erbjuda en plats där vanliga människor kan få komma ut på havet och uppleva det fantastiska i att långsegla. – Jag är ingen ensamseglare så det är en drömtillvaro för mig att kunna ta med stressade stadsbor på ett äventyr utöver det vanliga.

Ocean Search drivs av Interactive Institute, och samarbetspartners är Journeyman, Imego, SIWI, Svenska Institutet och The Good Guys. Interactive Institute och Imego ingår i koncernen Swedish ICT.