6 oktober, 2011

Tuff båt i elegant förpackning

Holländska Vripack är välkända över hela världen för sina komfortabla yachter för långa kryssningar. Nu har de tagit fram en ny typ av yacht, New Generation Explorer, som ska ge samma komfort som i en superyacht till dem som vill kunna ta båten till jordens mest avlägsna platser. Premiären sker på den kommande 2011 Monaco Yacht Show Motor.

Ägaren och beställaren av den nya yachten har gett Vripack ganska fria händer att designa den nya Explorer, som byggs av varvet RMK. Trots det – eller kanske tack vare – har arbetet inneburit hundratals skisser av olika lösningar och detaljer ombord för att få båten så “rätt” som möjligt.

Förutom att exteriören skulle bli så snygg och tilltalande som möjligt skulle båten också ha bästa möjliga sjöegenskaper, vilket ställde Vripack inför stora utmaningar.

Skrovet är baserat på 50 års erfarenheter hos varvet, som alltid har varit i framkant med forskning och utveckling. Åtskilliga prover har gjorts med skrovmodeller hos både konstruktörer och i olika labb. Detta resulterade bland annat i att den färdiga båten vägde nästa på kg så mycket som beräknat. Bränsleförbrukningen höll därmed också för beräkningarna och är nu 65 liter per timme vid 11,8 knop, vilket är mycket bra för en så här stor yacht.

Tekniska specifikationer
Designer: Vripack
Interiördesign: Art-line Interior Design
Byggare: Cizgi Yacht
Längd ö a: 42,00 m (138 ft)
Bredd: 9,15 m (30 ft)
Djupgående: 2,65 m (9 ft)
Material: stål/aluminium/plast
Maskiner: 2x Caterpillar C32 634KW

Info: www.vripack.com