6 oktober, 2011

Tvärstopp för Ekomarine – vad innebär det för dig?

Svenska Ekomarine, som står bakom båtbottenfärgen Neptune Formula, säger upp all personal och ändrar inriktning till forskning och utveckling. Styrelsen för Ekomarine har därför torsdag 6 oktober 2011 beslutat att säga upp samtliga medarbetare på grund av arbetsbrist. Frågan är vad som nu händer med alla båtägare som har målat sina båtar med Ekomarines primer och färg. Båtliv vill gärna ha läsarna reaktioner på vad det här innebär för båtägarna.

Ekomarine har tvingats ta fram en helt egen primer för att båtägare skulle kunna måla sina båtar med företagets färg. Resarö Marina har gått så långt att de har bestämt att Ekomarines båtbottenfärg, Neptune Formula, är den enda godkända färgen för båtägare som ska rengöra och förvara båten över vintern där.

Maila Båtliv och ge oss dina reaktioner på det här. Om du har använt Ekomarines färger vill vi gärna veta hur du kommer att göra i framtiden.

Maila oss på: info@batliv.se

Eller skriv in dina kommentarer i fältet nedan.

Under båtsäsongen 2011 har Ekomarine bedrivet en omfattande testverksamhet, där ett antal nya formuleringar prövats. Några av dessa visar i jämförande tester preliminärt väsentligt bättre resultat än Neptune Formula i såväl Östersjön som på västkusten.

Ekomarines forskning och utveckling kommer helt inriktas på att ytterligare utveckla och verifiera dessa mycket lovande formuleringar, som av Ekomarines forsknings- och utvecklingschef Gunilla Östberg betraktas som ett potentiellt avgörande genombrott. Bolaget har inlett parallella diskussioner med ett flertal industriella aktörer om ett samarbete kring detta utvecklingsarbete. Som ett alternativ till ett utvecklingssamarbete med dessa industriella aktörer pågår även diskussioner om en försäljning av bolagets patent.

Ekomarine har under nära ett års tid sökt lösningar för att finansiera bolagets marknads- samt forsknings- och utvecklingsverksamhet. Nuvarande försäljningsintäkter täcker inte verksamhetens kostnader och styrelsen ser idag inga möjligheter att i närtid finna finansiering för bolagets marknadsnärvaro.

VD omfattas inte av beslutet om uppsägning, som föregicks av avslutade MBL-förhandlingar med berörda fackliga organisationer. Vidare har styrelsen beslutat att Ekomarines produkter Neptune Formula båtbottenfärg och Neptune Formula primer tas från marknaden samt att bolagets försäljningsorganisation avvecklas.

Ekomarines forsknings- och utvecklingschef Gunilla Östberg omfattas av uppsägningarna men kommer fortsättningsvis leda utvecklingsarbetet, antingen via en återanställning eller på konsultbasis.

Info: www.ekomarine.se

Kommentarer

Kim Sandström 10:16:33 2011-10-07

Skönt att bli av med Neptun. Den fungerar ju ändå inte. Tur att International nu kommer med en kopparbaserad bottenfärg för ostkusten.

Johan J 17:40:10 2011-10-07

Neptune Formula fungerar visst! Det var problem i början men de senaste två säsongerna har den fungerat klanderfritt på vår Segmo 30. Visst var det lite extra jobb med primer(en gång) och extra påstrykning men det gör vi gärna för att inte riskera havsmiljön.
Många verkar vara miljömedvetna så länge man slipper göra/betala lite extra. Då saknas inte kreativa argument…
Kortsiktighet, flockmentalitet och skygglappar. Inte mycket blir bra där dessa ord ingår. Varför inte prova dessa istället: Tänk själv, var ärlig, ta ansvar.

Michael H 16:21:39 2011-10-08

Håller med Johan, har provat i flera år och nu verkade färgen äntligen kommit i mål och fungerar bra.