8 augusti, 2013

Kjellberg, Sylvan och Larsson vidare till kvartsfinal

Trots att fyra matcher i grundomgången av Lysekil Women’s Match fortfarande återstår, är det redan klart vilka åtta seglare som tagit sig till kvartsfinal. Bland dem finns svenskorna Anna Kjellberg, Caroline Sylvan och Johanna Larsson.

– Skönt att veta det, nu kan vi fokusera framåt, kommenterar Anna Kjellberg, som dock missar segern i Women’s International Match Racing Series.
Genom att ta sig till kvartsfinal säkrade brittiska Lucy Macgregor nämligen så många poäng att ingen längre kan hota hennes förstaplats i hela serien:

– Vi är såklart väldigt nöjda med det, serien har varit väldigt rolig att segla, strålar Macgregor, som får 25 000 dollar (drygt 160 000 kronor) för den bedriften.

Kjellberg kan dock fortfarande tampas med danskan Camilla Ulrikkeholm om andraplatsen i WIMR Series, liksom om den prispott på 50 000 dollar som står på spel i Lysekil Women’s Match. Just nu delar Anna tredjeplatsen i Lysekil med fransyskan Claire Leroy efter resultaten 6 – 3 i matcher, bara en seger efter Ulrikkeholm:

– Idag var vi duktiga på att behålla lugnet ombord och hitta puffarna när vinden droppade frampå eftermiddagen, tyckte Kjellberg, som har stor rutin och samlat på sig mycket erfarenhet efter att ha deltagit i alla deltävlingarna i den nystartade WIMR Series.

Titelförsvararen i Lysekil Women’s Match, Camilla Ulrikkeholm, har vunnit de två senaste Lysekilstävlingarna. Nu delar hon, på 7 segrar och 2 förluster, ledningen i grundomgången med Lucy Macgregor. Men danskan var inte nöjd med att ha förlorat två matcher:

– Nej, en förlust är en förlust och vi vill bara ha segrar, fastslår hon med glimten i ögat och en nick mot konkurrenterna.

– Vi gillar när det blåser mycket som igår, men vi klarar att segla bra även i svagare vindar. Det är vår sjunde tävling här i Lysekil, så nu börjar vi lära oss förhållandena, konstaterar hon.

Under torsdagen avslutas grundomgången i Lysekil Women’s Match och de åtta främsta går vidare till kvartsfinalerna, som seglas torsdag eftermiddag och fredag förmiddag. Semifinalerna går fredag eftermiddag och lördag förmiddag, innan det är dags för finalen på lördag eftermiddag.

Ställning i Lysekil Women’s Match 2013 efter två dagars seglingar i round-robin (alla möter alla). De åtta främsta är redan klara för kvartsfinal, men den inbördes ordningen kan ändras efter avslutad grundomgång.

Skeppare, nationalitet, vunna/förlorade matcher:
1. Lucy Macgregor, GBR, 7 – 2
1. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 7 – 2
3. Anna Kjellberg, SWE, 6 – 3
3. Claire Leroy, FRA, 6 – 3
5. Ekaterina Skudina, RUS, 5 – 3
6. Anne-Claire Le Berre, FRA, 6 – 4
7. Caroline Sylvan, SWE, 5 – 5
7. Johanna Larsson, SWE, 5 – 5

9. Claudia Pierce, NZL, 3 – 7
10. Alexa Bezel, SUI, 1 – 7
11. Anna Kjellgren, SWE, 0 – 10

Ställningen i Women’s International Match Racing Series inför Lysekil Women’s Match (skeppare/nationalitet/WIMR Series poäng):
1. Lucy Macgregor, GBR, 66
2. Anna Kjellberg, SWE, 61
3. Stephanie Roble, USA, 47
4. Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 44
4. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 44
6. Caroline Sylvan, SWE, 26
7. Tamara Echegoyen, ESP, 25
7. Klaartje Zuiderbaan, NED, 25
7. Claudia Pierce, NZL, 25
10. Julie Bossard, FRA, 22
11. Katie Spithill, AUS, 19
12. Alexa Bezel, SUI, 17
13. Merel Witteveen, NED, 15
13. Ekaterina Skudina, RUS, 15
15. Nicole Breault, USA, 10
16. Susannah Pyatt, NZL, 9
17. Milly Bennett, AUS, 8
18. Anna Kjellgren, SWE, 7
19. Madeline Gill, USA, 6
20. Anne Marit Hansen, NOR, 4
20. Sung-Eun Choi, KOR, 4
20. Morgane Dréau, FRA, 4

WIMR Series
Evenemangen som tillsammans bildar 2013 års Women’s International Match Racing Series är:
• Saint Quay Women’s Match Racing, seglades den 15 – 19 maj i St Quay, Frankrike. Båttyp: Elliott 6m.
• Busan Cup International Women’s Match Race, seglades den 6 – 9 juni i Haeundae Beach, Sydkorea. Båttyp: Bakewell-White K30.
• Danish Open Ladies Cup, seglades den 20 – 23 juni i Skovshoved, Danmark. Båttyp: J/80.
• New York Women’s Invitational, seglades den 11 – 14 juli i Oakcliff, USA, Båttyp: SM 40.
• Lysekil Women’s Match, seglas den 5 – 10 augusti i Lysekil, Sverige. Båttyp: DS 37.

Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK (50 000 USD) i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.
Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den åttonde upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras 5 – 10 augusti av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.
Lysekil Women’s Match är final i nya Women’s International Match Racing Series, med tävlingar i Frankrike, Korea, Danmark, USA och Sverige. Den internationella seriens prispott på 50 000 USD fördelas i Lysekil.

Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Thun Tankers, med Lysekils Kommun som värdstad.

Info:
www.lysekilwomensmatch.se http://www.facebook.com/lysekilwomensmatch
Twitter: LWMLYSEKIL #LWM2013
Instagram: @LWMLYSEKIL #LWM2013

Foto: Dan Ljungsvik/LWM.