28 augusti, 2013

Pionjär inom ekologiskt jordbruk i Estland Årets Östersjöbonde

WWFs pris på 10 000 euro för utmärkelsen Årets Östersjöbonde går till den estniska ekologiska jordbrukaren Juhan Särgava. Han belönas för sitt innovativa och kostadseffektiva arbete med att minska näringsläckaget och producera högkvalitativa ekologiska mejeriprodukter.

Det internationella priset – WWF Baltic Sea Farmer of the Year Award – delades ut 27 augusti på konferensen “A Greener Agriculture for a Bluer Baltic Sea” i Helsingfors i Finland. Utmärkelsen delas i år ut för fjärde gången i samarbete mellan WWF och bondeorganisationer runt Östersjön. Tanken är att lyfta fram jordbrukare som anstränger sig utöver det vanliga och bidrar till att minska Östersjöns övergödning. I finalen deltog nationella vinnare från samtliga Östersjöländer.

– Jag är mycket glad över att få priset, vilket ger mig ytterligare möjligheter att visa upp hur ett miljövänligt och ekologiskt jordbruk fungerar i praktiken, säger årets vinnare Juhan Särgava som driver en ekologisk mjölkgård några mil från Tallinn i Estland.

På familjens gård nära Turba i Harju län i norra Estland tillverkas högkvalitativa ekologiskt certifierade produkter som ostmassa, krämer, ostar och yoghurt. Filosofin är att vara självförsörjande och minska påverkan på miljön. Gården har lagt stor möda på att återanvända och återvinna naturresurser. Ett eget vattenåtervinningssystem återanvänder värme och vatten på ett mycket effektivt sätt. Juhan Särgava tar emot många besöksgrupper och är en pionjär och ambassadör när det gäller ekologiskt jordbruk.

– Ett mer hållbart jordbruk med nya jordbruksmetoder är viktigt för att lösa Östersjöns problem liksom att inspirera bönderna att ta aktiv del i kampen mot övergödningen. Genom priset vill vi uppmärksamma och öka medvetenheten om de många goda initiativ som pågår runt om i regionen, säger Lennart Gladh, övergödningsexpert på WWF.

Priset delades ut vid en ceremoni på konferensen “A Greener Agriculture for a Bluer Baltic Sea” på Scandic Marina Congress Center i Helsingfors, Finland den 27 augusti.