2 september, 2013

Bra material för forskning blev resultatet av Skinnarmos expedition

Expedition VEGA är avslutad och Ola Skinnarmo är tillbaka i Sverige. Även om VEGA inte hittades gav expeditionen mycket bra material till forskningen om vad som påverkar hur inlandsisen smälter. Under sommaren har Ola Skinnarmo och hans besättning på fartyget S/Y Explorer of Sweden varit på expeditionen till Grönland. Syftet var att lokalisera och dokumentera fartyget Vega, som svensken Adolf Erik Nordenskiöld var först att segla genom Nordostpassagen år 1879. Vega förliste 1903 vid Grönlands västkust.

– Det har varit ett fantastiskt äventyr. Det hade varit ett betydligt större misslyckande att inte ens försöka hitta VEGA. Nu fick vi iallafall fram mycket bra material för forskning som påverkar hur inlandsisen smälter, säger Ola Skinnarmo.

Med sig på expeditionen hade Ola Skinnarmo Hondas båtmotor BF 20 SHU och som reservkraft Hondas elverk EU 20i.

-Eftersom all utrustning fungerade så bra och vi inte hade några problem fick vi möjlighet att samla in så mycket data som möjligt, vilket forskarna var extremt nöjda med. Min förhoppning är att Expedition VEGA har bidragit med en liten del till forskningen om hur inlandsisen smälter, säger Ola Skinnarmo.

Gummibåten med Hondas båtmotor användes flera gånger i veckan när besättningen lämnade moderskeppet och åkte iväg för att lägga i och ta ut undervattensroboten som användes under letandet efter VEGA.

-Hondas båtmotor är liten och lätt men ändå en kraftfull utombordare. Med tanke på miljön är det bra att den är bränslesnål och skonsam. Hondas båtmotor är bäst när det gäller kraven för miljön, säger Ola Skinnarmo. Hondas elverk EU 20i var också med på resan. Det användes i 14 dagar i rad utan att stängas av.

-Vi ville ha ett litet och lätt elverk med en fin sinuskurva som gör ren ström. Detta var viktigt för forskarna ombord som för att kunna driva datorer och mätinstrument behövde fin ström. Elverket gick konstant och fungerade otroligt bra, vi stängde bara av det en gång, säger Ola Skinnarmo.

-Att värna om miljön är en av vår upphovsman Soichiro Hondas grundpelare. Det är glädjande att forskarna har kunnat få fram bra material och att våra produkter har fungerat väl, säger Mikael Comrin, försäljningschef i Norden för Honda Power Equipment.