2 september, 2013

Sex nya rekordfiskar i sommar

Bra väder är inte alltid bra fiskeväder, men sommaren 2013 verkar ha varit alldeles förträffligt för såväl solbadare som sportfiskare. – Under sommaren fick vi hela sex nya svenska sportfiskerekord. Framför allt är det under djuphavsfisket som sportfiskarna uträttat stordåd, men även i sötvattnet har det kommit upp rejäla storfiskar, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Blåkäft – en röd fisk från havets djup
Tidigare har arten blåkäft varit en ganska okänd fisk  även för våra skickligaste havsfiskare. Men i år har det tidigare rekordet fått se sig slaget hela nio gånger. Under juli månad gick många båtar ut till de stora djupen vid positionen som kallas ”10-gradarn” ute på Skagerak. En av alla de arter som man fångade var just blåkäft. Av de stora blåkäftar som fångades är i dagsläget det exemplar på 1 012 gram och 44 centimeter som Magnus Durell fångade störst.
– I skrivande stund är han rekordinnehavare, men det finns fog att tro att det kommer fångas större av den här lilla drakliknande fisken framöver, menar Nicka Hellenberg hos Sportfiskarna.
Rekordblåkäften lurades att bita över en makrillstrimla på 260 meters djup.

Om blåkäft
Blåkäft (Helicolenus dactylopterus) lever främst på djup mellan 100 och 500 meters djup, men ibland betydligt djupare än så. Den förekommer längs hela nordöstra Atlantkusten och fångas sporadiskt i Skageraks djupare delar. Munhålans blåsvarta färg har gett den här storögda fisken dess namn.

Sollentunafisk upp i topp
Den lilla sjön Snuggan i Sollentunatrakten är redan känd som rekordsjö, eftersom rudarekordet kommer därifrån. Rudan är en klurig fiske att lura  och en favorit för många av landets skickliga metare, som lägger mycket tid på att överlista den högryggade och ofta skygga fisken. En av dessa sportfiskare är Vicktor Hallensjö, som den 22 juni, klockan 02.30, fick ett napp av en tung ruda på en majskornsagnad krok.
Han kunde senare mäta och väga in en klotrund ruda, 48 centimeter lång och hela 47 i omkrets. Fisken visade sig väga 2 880 gram och kunde efter kontroll av vågen godkännas som nytt svenskt rekord.

Om ruda
Ruda (Carassius carassius) är en karpfisk, som på håll är släkt med guldfisk. Rudor är mycket tåliga fiskar som klarar sig utmärkt i syrefattiga miljöer. De har också förmågan att växa på höjden i vatten där rovfiskar lever. På så sätt blir rudan ett svårare byte för gäddor, abborrar och andra predatorer. Rudan förekommer i många sjöar och vattendrag i nästan hela landet och finns också i Östersjöns vikar.

Stor, mindre kungsfisk för Curt
Storfiskaren Curt Folkstedt, från Fagersanna, fångade en röd fisk under sin tur till Skageraksdjupen den 6 juni. Han var först inte säker på vilken art det rörde sig om, eftersom den mindre kungsfisken liknar större kungsfisk, samt ytterligare ett par arter. Men efter att Sportfiskarna konsulterat artexperter konstaterades det att den 36 centimeter långa och 858 gram tunga fisk han fångat var en mindre kungsfisk, 53 gram tyngre än det tidigare sportfiskerekordet.
Curt berättar att det var det klassiska betet makrillstrimla som gav hugget där nere i havets mörkaste delar och gav honom ett nytt svenskt rekord, konstaterar Nicka Hellenberg hos Sportfiskarna.

Om mindre kungsfisk
Mindre kungsfisk (Sebastes viviparus) är en marin fiskart som lever i stim, från djup kring tiotalet meter ner till flera hundra meters djup. Den är ganska sällsynt i Skagerak och förekommer sporadiskt i Kattegatt, men är desto vanligare längs med Norges kust.

En best till kanadaröding i Tärnaby
Även i sötvattnet lurar stora fiskar och rekordmöjligheter. Kanadarödingen har varit en återkommande storfisk i de senaste årens rekordlistor. Även i år fick vi ett nytt rekord. Den här gången var det Viktor Byström som den 4 juni krokade en riktig koloss, som senare vägdes på en kontrollerad butiksvåg till hela 12 900 gram. Längden var 95 centimeter och omkretsen 64,5.
-Fångsvattnet heter Björkvattnet och ligger i Tärnabyområdet. Viktor trollade med en Cotton Cordell på fyra meters djup när han fick tunghugg från den stora rovfisken och därmed blev ny svensk rekordinnehavare, informerar Nicka Hellenberg.

Om arten
Kanadaröding (Salvelinus namaycuch på latin) är en rovfisk som tidigare planterats in i ett antal svenska (norrländska) sjöar. Ursprungligen är arten från Nordamerika och trivs främst i stora, djupa och kalla sjöar.

Liten haj från Skagerak är nytt rekord
Välkände Leif Krause har lurat upp ett stort exemplar av långt över 50 olika fiskarter. den lilla hajen blåkäxa, som är en ofta förekommande fångst för havsfiskarna som beger sig ut på djupen, framför allt kring Skageraks omtalade position ”10-gradarn”.
Den 2 juni, klockan 05.40 på morgonen, nappade en blåkäxa åt sig en bit makrill på 310 meters djup. Blåkäxan vägdes senare in till 936 gram och mättes till 58,5 cm.
Nytt svenskt rekord för Leif Krause!

Om blåkäxa
Blåkäxa (Etmopterus spinax) är en liten haj som sällan blir 50 centimeter lång. Ofta hittar man den på flera hundra meters meters djup, men den fångas också återkommande på grundare vatten. Blåkäxan föder levande ungar.

Största fisken i Storfiskregistrets historia
Trots ett antal stora, spännande, färgglada och överraskande fångster är det en hälleflundra som är fisken nummer ett på många sätt.
Fångstmannen Fredrik von Elern berättar själv om sin resa ut till de stora djupen på havet:
– Vi såg att väderprognoserna för perioden 21/7 till 23/7 såg väldigt bra ut, så vi bestämde avgång till klockan sex på morgonen den 21 från hemmahamn Kämpersvik.
Så småningom får han en rejäl tyngd i spöt och tankarna på en riktigt bjässe bubblar upp. Men vad är det?
– Fisken går iväg och jag kan inte stoppa den, men ökar försiktigt bromsen för att se hur hårt jag kan pressa den. Jag lyckas få stopp på den och kan till och med ta hem 10-20 meter lina när fisken vänder ner igen. Så här pågår kampen i cirka 40 minuter.
Till, slut lyckas Fredrik och hans vänner bärga en massiv hälleflundra.
Väl inne i Grebbestad fick de hjälp av truck och våg och kunde så småningom fastställa vikten på den 204 centimeter långa hälleflundran till 111,3 kilo.
– Svenska hälleflundror i den här storleken är ingenting som någon egentligen vågat hoppas på, men samtidigt bevisar det än en gång att det finns mycket vi inte vet om våra djuphavsmöjligheter, säger Nicka Hellenberg om den historiska fisken.

Om hälleflundra
Hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus) är vår största plattfisk. Den kan bli en bra bit över två meter lång, men är ovanlig i svenska vatten. Framför allt saknas i regel riktigt stora exemplar längs svenska Västkusten, medan den förekommer mer vanligt i Nordnorges vatten.