3 september, 2013

Upptäck Dalslands okända paddlingsmecka med ny guidebok

Nu finns Dalslands bästa paddlingsturer samlade i en ny bok. Paddla i Dalsland från Calazo innehåller den mest omfattande skildringen som finns av paddling i Dalsland, Nordmarken och norska Østfold – ett tills nu relativt okänt paddlingsmecka i Sverige, men som förra året blev utnämnt till en av Europas tio främsta aktiva destinationer av The Guardian.

Stockholm 11 juni 2013 – Paddlingen i Dalsland är unik. Här finns en labyrint av 1000 sjöar och älvar, långa och smala, inlindade i storskogar eller snirklande mellan små brukssamhällen – som alla inbjuder till fantastisk paddling och sällan skådade stilla naturupplevelser. Guideboken Paddla i Dalsland från Calazo täcker över 60 mil paddling genom nästan 60 sjöar och älvar i Dalsland, delar av Värmland, Bohuslän och norska Østfold. Från Haldenkanalen i väst över historiska Dalslands kanal med akvedukten i Håverud och 31 slussar i mitten, till Vänerns karga och slätspolade stränder i öster.

– I Dalsland är paddlingen extremt varierad. Längs den väldiga sjön Stora Le är det sex mil oavbruten storskog, och längs Vänerkusten piskar vågorna mot kala klippor. I Haldenakanalen är det ibland bara ett par meter mellan skogssidorna, säger Marcus Haraldsson, författare och fotograf till boken.

Boken innehåller totalt 13 detaljerade turförslag på mellan två och sex dagar. Bildmaterialet rymmer många flygfoton, detaljbilder och 17 översiktskartor. I en inledande introduktion ges all behövlig praktisk basfakta. Och i några längre texter berättas om regionens Sverigeunika system med över 100 väl underhållna vindskydd och servicen som erbjuds av naturvårdsvakter.

– Det som varit särskilt roligt med arbetet är att jag också kunnat dyka ner i historien och försökt fånga det som är bakom träden, och vad som hänt på vattnen genom tusentals år av kultur- och naturhistoria. Krokodilen som kröp iland i Lilla Le, flyktingen från Bengtsfors som blev Guldkung i Alaska och gav John Wayne en Oscarsnominering, och de slagsmålsgalna bröderna från Håbol som inspirerade Selma Lagerlöf är bara några av dem, fortsätter Marcus Haraldsson.

Marcus Haraldsson är journalist och fotograf. Han är uppvuxen i Dalsland men har bott på fem kontinenter och bland annat skrivit den kritikerrosade reportageboken En linje över Kina (Alfabeta, 2007) om två cykelturer längs samma rutt tvärs över Kina med sju års mellanrum.

Paddla i Dalsland finns att köpa i alla välsorterade friluftsbutiker och i bokhandeln. Pris 249 kronor.

Info: www.calazo.se.