27 september, 2013

USB-router ger mobil hotspot betydligt bättre prestanda

Dovado har med ny firmware nu gjort det möjligt att för första gången ansluta även mobila hotspot-enheter till sina USB-routrar, vilket gör att användarna kan få ut det bästa av två världar – full mobilitet på språng och maximal prestanda i hemmet eller på kontoret. Kombinationen med Dovado-routern är lösningen på problemen med hotspotens begränsningar när det gäller såväl räckvidd och bandbredd som antal användare.

Kärt barn har många namn: Mobil hotspot, Pocket WiFi, MiFi… Oavsett vad man kallar produkten har den tydliga fördelar för dem som vill ha en verkligt mobil nätverksanslutning för både dator, surfplatta och/eller mobil. Men den har också en rad nackdelar i form av mycket begränsad räck¬vidd, få samtidiga användare och svag bandbredd. Dessutom är drifttiden ganska kort, eftersom den drivs av det inbyggda batteriet.

I och med den senaste 7.1-versionen av Dovados firmware i företagets routrar finns det nu stöd för de vanligaste mobila hotspotarna för 4G på den svenska marknaden, förutom som tidigare långt över 150 USB-modem.

Tack vare denna lösning kan man som användare ha mobilt bredband i fickan när man är utanför hemmet eller kontoret, och samtidigt få betydligt bättre prestanda när man kommer hem och ansluter sin mobila hotspot till Dovado-routern. Som bonus får användaren också tillgång till en eller flera Ethernet-anslut¬ningar (100Mbits/s eller Gigabit beroende på modell), samtidigt som hotspotens batteri dessutom laddas när det ansluts till routerns USB-port.

Genom att ansluta en mobil hotspot till en Dovado-router utökas räckvidden betydligt på det lokala tråd¬lösa nätverket, tack vare att de flesta av Dovados routermodeller har externa antenner. Bandbredden blir också avsevärt högre. De snabbaste mobila hotspotarna för 4G klarar fristående maximalt 25-30 Mbit/ sekund, medan de får tre-fyra gånger bättre bandbredd när de ansluts till en Dovado-router. Även antalet samtidiga användare ökar, från 5–10 användare till 32.

Förutom stödet för mobila hotspotar ger firmware 7.1 nu även möjligheten att schemalägga vilka tider internet ska vara tillgängligt. Det är användbart för t ex föräldrar som vill begränsa sina barns surfande eller före¬tag som vill minimera risken för virus¬attacker och otillbörligt utnyttjande av internet utanför kontorstid.

Dovados routrar är helt operatörsoberoende. I ett första steg stöds mobila hotspotar för 4G från Huawei, ZTE och Sierra Wireless. Den nya firmwareversionen finns att gratis ladda ner från Dovados hemsida till routermodellerna GO, TINY, DOMA och PRO.