1 oktober, 2013

Pater Noster får efterlängtad pir

Nu blir den omtyckta men svårtillgängliga kronoholmen Hamneskär i Bohuslän mer tillgänglig. Detta sedan Statens fastighetsverk (SFV) och Pater Nosters Vänner ekonomiskt gått samman för att uppföra en ny pir. Den nya piren möjliggör att turbåtar med ett vattendjup på tre meter klarar av att lägga till. De första båtarna väntas kunna angöra piren sommaren 2014.

Kronoholmen Hamneskär är belägen knappt en mil, fem distansminuter, från Marstrand i Tjörns kommun i Bohuslän. På den lilla ön finns – förutom den ståtliga Heidenstamsfyren Pater Noster – även pensionat, restaurang och konferensmöjligheter. Hittills har besökare till Hamneskär varit hänvisade till en naturlig liten gästhamn med grunt vatten och en smal passage som enda möjliga inpassering. Något som varit problematiskt då vattnet utanför ön är strömt och det därtill ofta går höga vågor.

– Hamneskär är ett omtyckt besöksmål. Dels för att ön utgör en naturupplevelse men också för att här finns hyresgäster som lockar med god mat och fina konferensmöjligheter. Har man ingen egen båt har det dock hittills varit svårt att ta sig ut till ön då inga turbåtar klarat av att lägga till i den grunda hamnbassägen. Detta råder vi – tillsammans med Pater Nosters Vänner – nu bot på, säger Pär Färdmo, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Tio meter lång betongpir
Piren, som blir tio meter lång och sex meter bred, kommer att bestå av betong och är dimensionerad för en livslängd på 80 år.

– Vi har länge tittat på möjligheten att förbättra ankringsmöjligheten på Hamneskär så det känns bra att vara igång. Projekteringen startar omgående och därefter räknar vi med en produktionstid på ca fyra månader om vädret inte ställer till det för oss. Hamneskär har ett mycket utsatt läge, säger Anders Eydal, förvaltare vid Statens fastighetsverk. Förhoppningsvis kan vi välkomna de första båtarna till piren lagom till försommaren.

Kortfakta Hamneskär och Pater Noster
Hamneskär i Tjörns kommun är en av landets ca 1 700 kronoholmar, öar som ägs av staten. På Hamneskär ståtar sedan 1868 den vackra Heidenstamfyren, Pater Noster.

När fyren tändes i slutet av 1800-talet fanns både fyrmästare, fyrvaktare och deras familjer på ön. 1977 släcktes fyren men efter 30 år i mörker återinvigdes fyren 2007 efter en grundlig renovering på fastlandet. Hamneskär förvaltas av Statens fastighetsverk.

Foto: Bert Leandersson.