3 oktober, 2013

Svensk aktivist åtalas för sjöröveri i Ryssland

Den ryska statsåklagaren lade på onsdagen fram ett åtal gällande sjöröveri mot svenske Dima Litvinov och flera av de aktivister som genomförde en fredlig protest mot Gazproms oljeborrning i Arktis. Det är en extrem och oproportionerligt anklagelse som kan innebära ett maxstraff på 15 års fängelse.

Dima Litvinov, trebarnspappa från Kista i Stockholm, var en av besättningsmedlemmarna på Greenpeace fartyg Arctic Sunrise som bordades illegalt på internationellt vatten.

– Det är helt ofattbart. I över 40 år har Greenpeace kämpat för fred och skydd av vår natur. Åtalet för sjöröveri är mot Greenpeace fredliga aktivister är absurt och har ingen rättslig bäring i vare sig internationell eller rysk lag. Våra aktivister protesterade fredligt mot Gazprom och farorna med oljeborrning i Arktis. De utgjorde inte något som helst hot, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.
De 28 aktivisterna, samt en frilansande fotograf och en frilansande filmare, var inblandade i en protest mot Gazproms oljeplattform Prirzalomnaya den 18 september. Två aktivister försökte då klättra upp på sidan av plattformen och hänga en banderoll. Idag släpper Greenpeace foton från ögonblicket då ryska säkerhetstjänsten firade ner sig från en helikopter och bordade Arctic Sunrise under vapenhot. Fotografierna visar tydligt fredliga aktivister inte utgör något hot mot de ryska myndigheterna.
– Jag ber folk att titta på dessa bilder och besluta om dessa fredliga aktivister med sina höjda armar och med vapen riktade på bröstet, någonsin skulle kunna beskrivas som pirater, säger Greenpeace generalsekreterare Kumi Naidoo om de nya bilderna.
Förra veckan skrockade president Putin själv åt tanken att Greenpeace fredliga protesterar var sjörövare. Han sa: “Det är helt uppenbart att de naturligtvis inte är pirater.”

Antalet människor i världen som har skrivit till ryska ambassader med krav på frigivning av aktivisterna passerade idag en miljon. Krav har även kommit från WWF, Amnesty International och Human Rights Watch.