8 oktober, 2013

Sista deltävlingen för Alpari World Match Racing

Den 7 oktober startade den femte och näst sista deltävlingen av Alpari World Match Racing Tour – Agro Group Gold Cup på Bermuda. Stena Sailing Team ställs mot ett mycket starkt startfält men de senaste åren har Bermuda varit deras tävling. Ett bra resultat kan ge ett utmärkt slagläge inför säsongsfinalen.

På plats i Bermuda finns nu de högst rankade matchracingseglarna i världen och däribland de sju tourkortsinnehavarna i världscupen. Dessutom kryddas regattan av seglare som Ben Ainslie (nybliven America’s Cup mästare och tidigare världsmästare) samt Francesco Bruni (America’s Cup seglare och tidigare världsetta).

– Vi ser fram emot regattan och det känns som att startfältet är det starkaste på många år. Ben Ainslie är en väldigt komplett seglare och för att slå honom måste man verkligen prestera på topp, det blir en tuff match men han är inte omöjlig, säger skepparen i Stena Sailing Team Johnie Berntsson (bilden).

Johnie och laget har ett mycket starkt facit från tidigare upplagor av tävlingen på Bermuda. De senaste två åren har de tagit sig till final och 2008 vann de tävlingen. Enligt Johnie trivs de med skiftiga vindar som ofta blåser på seglingsarenan och med båttypen som används i Agro Group Gold Cup. IOD (International One Design) är en båtklass som har mer klassiska linjer än andra båtar som används på världscupen.

– Trots att de kan se svårmanövrerade ut så passar båten bra för matchracing men den långa kölen gör att man måste tänka efter vilka dueller man ska ge sig in i. Vi har bra koll på vad man kan och inte kan göra med båten och nu har vi dessutom värmt upp i Stenungsund med att segla just IOD, säger Johnie.

I september vann Stena Sailing Team SM i matchracing som seglades på GKSS. Johnie tycker att formen är bra, resultaten visar att de trivs i Bermuda och trots hårt motstånd är laget en av förhandsfavoriterna. Just nu ligger Stena Sailing Team på åttonde plats i världscupen och ett till bra resultat i Bermuda hade gett dem en viktig skjuts upp i tabellen inför säsongsfinalen som seglas i Malaysia i slutet av november.

– Den här veckan kommer att bli väldigt viktig för slutresultatet i världscupen.

Om vi lyckas här samtidigt som andra topplag misslyckas så öppnas tabellen upp inför finalen i Monsoon Cup och vi vill verkligen visa att vi kan och vill vinna världscuptävlingar, avlutar Johnie Berntsson.

Stena Sailing Team:
Skeppare – Johnie Berntsson
Storsegel – Björn Lundgren
Trim – Oscar Angervall
Fördäck/Taktiker – Johan Barne

Följ Stena Sailing Team:
Hemsida – www.stenasailingteam.com
Alpari World Match Racing Tour – www.wmrt.com
Facebook – www.facebook.com/BerntssonSailingTeam
Twitter twitter.com/berntssonsail

Tabell Alpari World Match Racing Tour
1. Ian Williams (GBR) GAC Pindar – 82p
2. Taylor Canfield (ISV) USone – 73p
3. Adam Minoprio (NZL) Team Alpari FX – 73p
4. Björn Hansen (SWE) eWork Sailing Team – 72p
5. Keith Swinton (AUS) Black Swan Racing – 67p
6. Phil Robertson (NZL) WAKA Racing – 62p
7. Mathieu Richard (FRA) GEFCO Match Racing Team – 53p
8. Johnie Berntsson (SWE) Stena Sailing Team – 41p
9. Pierre-Antoine Morvan (FRA) Vannes Agglo Sailing Team 33p
10. Simone Ferrarese (ITA) Ferrarese Racing Team 24p

Följ seglingen live via Twitter – www.twitter.com/wmrt_liverace