Uppdaterad och bättre app för att förebygga stölder

Nu kan hem- och båtägare förebygga stölder genom ny app för grannsamverkan och båtsamverkan. De svenskutvecklade kommunikationsplattformarna Coyards och Coboats lanseras nu på den svenska marknaden och under våren 2016 väntar en etablering i flera länder i Europa.

800_Coboats låg

– Innehållet i applikationerna är ett resultat av 100-tals intervjuer med bostadsägare, båtägare, grann- och båtsamverkare, försäkringsbolag, poliser, myndigheter med flera. Våra plattformar är helt unika, säkra och har rönt ett stort intresse, säger Alexis Nicou, VD och en av grundarna av Grannkompaniet.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ökade antalet anmälda bostadsinbrott med ca 45 % senaste 10 åren. Utvecklingen har lett till ett ökat behov av att hantera säkerhetsfrågor och där visar forskning att grannsamverkan är en mycket effektiv metod. I de områden där det finns mänsklig närvaro i form av nyfikna och engagerade grannar som samverkar sker det färre brott än i andra områden.

Enligt en intervjustudie med dömda brottslingar utförd av BRÅ framkommer det att 19 av 20 inbrottstjuvar undviker områden med grannsamverkan och forskning visar att inbrotten minskar med upp till 25 % i dessa områden.

Coyards är skräddarsytt för grannsamverkan. Den är fullmatad med tekniska funktioner som bidrar till ökad trygghet, minskad brottslighet och ett säkrare samhälle. Tekniken bakom Coyards möjliggör för enskilda grannar, kontaktombud, bostadsrättsföreningar, hyresgästföreningar med flera att kommunicera ut viktig information till ett fåtal utvalda grannar eller till alla grannar i ett helt område.

Plattformen Coboats är speciellt framtagen för båtsamverkan. Ledningen för en marina, båthamn, båtklubb eller båtförening kan enkelt skapa olika grupper för olika typer av kommunikation. Det kan till exempel vara en grupp för ledningen, en för alla båtägare i hamnen, en för västra bryggan och en för östra bryggan. Även enskilda båtägare kan skapa egna grupper. Kommunikationen kan på så sätt anpassas till en specifik båtägare/båtplats alternativt ett fåtal medlemmar eller hela bryggan eller båtklubben.

Coboats gör det även möjligt att snabbt hitta kontaktuppgifter till medlemmarna i en grupp man tillhör. Det går att sortera gruppmedlemmarna efter båtplats eller namn. Funktionerna i plattformarna gör det enkelt att kommunicera utan att känna till mottagarens e-postadress eller telefonnummer. Det går att skicka akutmeddelanden, rapportera om brott och misstänkta händelser, se hur det står till i bostadsområdet eller hamnområdet via en aktivitetskarta, läsa polisnyheter, dela kalenderhändelser i gruppvis, skapa checklistor m.m.

För båtsamverkan har det även tagits fram ett verktyg som automatiserar skapandet av ronderingsscheman och där sedan medlemmarna enkelt kan byta tider med varandra. För att underlätta för lokala samhällsaktörer (polis, räddningstjänst, kommun med flera) att nå ut med viktig lokal information till allmänheten har Grannkompaniet tagit fram ett specialanpassat administrationsgränssnitt. Tjänsten gör det möjligt för dessa aktörer att lokalt snabbt och enkelt informera om samhällsviktig information, göra efterlysningar samt varna för brott, olyckor, oväder m.m. I samband med att Coyards i oktober blev tillgänglig på Google Play och i App Store sjösattes ett samarbete med Staffanstorps kommun som de senaste åren intensifierat arbetet med att skapa en trygg och säker kommun.

Med Coyards i kommuninvånarnas mobiltelefoner kan nu kommunen snabbt kommunicera ut samhällsviktiga händelser. Grannkompaniet har även inlett ett samarbete med Stiftelsen Tryggare Sverige. Syftet är att förbättra och att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området genom att erbjuda nya idéer, nya samverkansformer och nya lösningar.

– Vi är självklart mycket glada över att både Staffanstorps kommun och Tryggare Sverige valt att samarbeta med oss och vi ser det som ett bevis på att vi har en genomtänkt, funktionell och säker produkt som fyller ett stort behov, säger Alexis Nicou.

I slutet av november lanserar Grannkompaniet ytterligare en plattform, Coprofs, som är inriktad på företagssamverkan. En rad samarbeten har redan inletts för betatestning. Mer information kommer i samband med att Coprofs finns tillgängligt i Google Play och App Store. Teknisk fakta: All kommunikation sker i slutna grupper med en eller flera administratörer. Kommunikation via pushnotiser (kopia via SMS och e-post).

Info: www.coboats.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*