29 november, 2015

Max Salminen 30 cm från ett VM-brons

Finalen på Finnjolle-VM blev en riktig rysare. Med 7 båtar sida vid sida över på mållinjen så var det en déjà vu känsla – minnen av OS 2012 – för Max Salminen när han och konkurrenterna om bronset väntade på att resultatet skulle publiceras målbåten. Denna gång drog han de kortaste strået. 30 cm och endast 1 poäng från medalj. En 5:e plats som är Max största framgång i Finnjollen.

Max, det såg otroligt jämnt ut på mållinjen?
– Som sagt 30cm ifrån brons, tre båtar inom ett poäng efter en veckas racing. Det påminde lite om London OS när jag och de två andra bronsaspireranterna cirkulerade målbåten i väntan på resultatet.

Vad är känslan nu?
– Det känns fortfarande lite bittert men jag försöker fokusera på helheten, att jag är på väg åt rätt håll och det går stadigt framåt.

Tänker du borde gjort något annorlunda?
– Nä, det vet jag inte om jag skulle gjort. Med en så här lång regatta med så många båtar så kan man ju hitta tappade poäng i alla race. Och dessutom att det var så nära.

Om vi ser framåt istället, vad betyder denna regatta för framtiden?
– Det vet jag inte, vem kommer ihåg en femteplats på ett VM om hundra år, skrattar Max men avslutar med, jag tror det bara konfirmerar att allt tuggar på som det ska, och det är rätt skönt att veta.

Vad Max inte berättar är att han fick kämpa sig tillbaka från långt bak i fältet då han fick en gulflagga för pumpning på första länsen. Men bästa resultatet i karriären som enmansbåt, och med serien 44-10-5 på VM de tre senaste åren är han på rätt väg.

Slutligen en déjà vu till då: Max (med Fredrik Lööf) slutade 5:a på VM i december 2011.

Slutresultat VM i Finnjolle
1. Giles Scott, GBR – 48 poäng
2. Jonathan Lobert, FRA – 93p
3. Vasilj Zbogar, SLO – 112p
4. Andrew Murdoch, NZL – 112p
5. Max Salminen, SWE -113p.
———–
26. Björn Allansson, SWE

Länk till resultat