7 december, 2015

180 knop med Arneson Surface Drives

Med en toppfart på drygt 180 knop (335 km/h) blev Don Onkens 15 m långa katamaran Mystic Catamaran en vinnare vid Lake of the Ozarks Shootout i USA. Onken satte sin tillit till dubbla V-16 Lightning motorer och Twin Disc Arneson Surface Drives ytskärande drev.

 

– Segern kom efter två års hårt arbete, kraften från de två motorerna och draget i totalt 4 000 hk, säger Onken.

– Twin Disc har alltid stöttat oss och de har de bästa motorerna på 4 000 hk totalt. Jag har använt Arneson ytskärande drev sedan mitten av 80-talet och jag är väldigt nöjd med dem.

Twin Disc Arneson Surface Drives, inklusive de ASD10 som Onken använder, ger maximal fart, manövrerbarhet, effekt och pålitlighet. De är dock knappast något för vanliga fritidsbåtar med sin avancerade tekniska lösning och skarpa propellrar som jobbar till hälften ovanför vattenytan.

Principen med ytskärande drev och propellrar reducerar motståndet under vatten med 50 procent jämfört med konventionella system. Propellerbladen och en del av dreven är det enda som kommer i kontakt med vattnet, vilket ger en hög toppfart och snabbare acceleration samt ett bättre vikt-effekt-förhållande. Enligt tillverkaren är även körekonomi och underhållet lägre än konventionella installationer.

Arneson ASD10 har bland annat sköld och drev i brons, inbyggd oljebehållare samt styr- och trimcylindrar med externa kopplingar.

Monteringsmåtten är total längd 135 cm från plattan på akterspegeln. Den här modellen väger 189 kg och har ett maximalt vridmoment på 2 712 Nm.

Info: www.twindisc.com