8 december, 2015

”Bästa båtsäsongen sedan finanskrisen 2008”

Allt för sjön 5-13 mars 2016 är startskottet för båtsäsongen och de drygt två miljoner svenskar som tar sig ut på sjön varje vår och sommar – i en bransch som har riktig medvind. Efter sju svåra år ljusnar det nu i båtbranschen, en ökning med 15 procent spår Sweboat. Vändningen märks på Sveriges största båtmässa Allt för sjön där det är betydligt fler anmälda båtar till 2016 än var det var 2015.

Det senaste året har varit ett positivt år för båtbranschen i stort. Det säljs fler båtar och intresset ökar. Detta kommer även att märkas på Allt för sjön 5-13 mars då bokningsläget är bättre än vid samma tid ifjol trots att det även då var högt tryck. Med Allt för sjön drar båtsäsongen igång på allvar och flera nyheter utlovas på mässan. Både vad det gäller båtar men även andra aktiviteter runt sjölivet och aktuella tillbehör.
– Jag, precis som många andra, ser verkligen den positiva utvecklingen i båtbranschen just nu. Tidigare utställare ökar sina utställningsytor och dagligen får vi in nya förfrågningar från både svenska och utländska utställare. Det är verkligen glädjande att även mässan kan spegla branschens positiva läge, säger projektchefen Hanse Thorslund.

Mats Eriksson är vd för Sweboat och han ser tillbaka på båtsäsongen 2015 med ett leende på läpparna och ser fram emot 2016 med lika glad min. Det har varit första året på länge som båtbranschen verkligen har fått in nya kunder och intresserade av båtlivet.
– Det har varit den bästa säsongen sedan finanskrisen 2008 och det känns som att det har vänt på allvar nu. Mycket handlar om att de ekonomiska signalerna har varit bättre och att folk vågar investera i en båt. Branschen beräknar att öka 10-15 procent nästa år, givetvis spelar ekonomin och vädret in, men inte allt för mycket. Trenden bland båtar är att kunder köper för dagsutflykter och inte längre resor, säger Mats Eriksson, vd Sweboat.

Tre mässor under tio dagar
Parallellt med Allt för sjön kommer två andra mässor att gå på Stockholmsmässan. Under den första helgen går mässan Hektar Live, Sveriges nya livsstilsmässa för de med större trädgårdar, mark och lantställen. Under den sista helgen arrangeras Vildmarksmässan, outdoor-mässan med dykning, klättring och biking och andra utomhusaktiviteter.

Info: www.alltforsjon.se