18 december, 2015

Ny ambulansbåt och sjuktransportskoncept för Göteborgs skärgård ger bättre patientsäkerhet

Här är Sveriges första specialbyggda ambulansbåt, som kommer att ansvara för Göteborgs skärgårds ambulanstrafik. Ambulansbåten, som kan ta en ambulans på däck, är en del i ett specialanpassat koncept framtaget av Northern Offshore Services. Konceptet kommer leda till snabbare, kortare och säkrare sjuktransporter. Onsdagens invigning blev en familjär tillställning med tal, film, konst och en möjlighet för allmänheten att komma ombord på båten.

– Det är fantastiskt att äntligen ha ambulansbåten på plats och i drift. Vi är mycket stolta och det var fantastiskt att inviga den tillsammans med de olika parterna i projektet, och framförallt allmänheten som är de som i första hand kommer dra nytta av förändringarna. Det var en mycket härlig tillställning, säger David Kristensson, vd på Northern Offshore Services.

Under invigningen bjöds de cirka 800 besökarna på fika och fick möjlighet att gå ombord för att titta närmare på båten. Åhörarna fick ta del av invigningstal, namngivning, och lite överraskningar i form av filmvisning och konst av konstnären Erik Black. En av de som deltog var Anna-Karin Juwél-Egeland, verksamhetschef för ambulanssjukvården vid Sahlgrenska sjukhuset.
– Det är spännande och helt unikt att ha en ambulansbil ombord på ambulansbåten. Vi har stora förväntningar på konceptet, arbetssättet och samarbetet. Vi hoppas att detta också kan leda till en större samverkan med bland annat hemsjukvården och räddningstjänsten. Jag är övertygad om att vi inte sett alla möjligheter detta kan leda till ännu, Anna-Karin Juwél-Egeland.

En av förändringarna är att ambulansbåten kommer att vara stationerad i Donsö i södra skärgården då den absoluta majoriteten av alla larm kommer från just södra skärgården. Då en ambulansbil kan transporteras på båten undviks onödiga förflyttningar och man sparar tid. Northern Offshore Services ansvarar för hela logistiken med såväl ambulans och ambulansbåt som sjukvård- och besättningspersonal. Ambulansbåten är en höghastighetskatamaran på cirka 20 meter med en maxfart över 30 knop. Northern Offshore Services är specialiserade på att skräddarsy transportlösningar till sjöss, där de tittar på de behov och möjligheter som finns och skapar ett koncept utifrån det.

Northern Offshore Services AB är ett av de första och största rederierna i Europa att specialisera sig inom transport av utrustning och personal till vindkraftverk. Rederiet från Donsö kommer från lång tradition av sjöfart och är vana att skapa skräddarsydda lösningar åt sina kunder. Kontor finns i Göteborg och Köpenhamn och flottan består av cirka 20 höghastighetskatamaraner.

 

Foto: Pernilla Sätherström.