18 december, 2015

Team SCA fortsätter på elitnivå med Magenta Project

Team SCA, som var det enda helt kvinnliga laget i 2014-15 Volvo Ocean Race, har lanserat ”Magenta project”. Det är ett försök att fortsätta med det fina och unika som teamet stod för. De börjar nu med sitt sökande för att hitta en kommersiell partner. Målet är att kvinnor ska kunna delta i Volvo Ocean Race även i framtiden.

Sedan Volvo Ocean Race gick i mål och kom även Team SCA in i historieböckerna. De blev det första kvinnliga laget under 25 år att vinna en etapp av loppet. De säkrade även en bra placering totalt och vann ett InPort race.

Den kanske största behållningen är den stora beundrarskara som växte under loppet och som finns kvar. Team SCA visade att kvinnor kan vara konkurrenskraftiga även i en mansdominerad kappsegling som Volvo Ocean Race och de visade på mycket goda enskilda talanger.

Magenta Projektets mål är att bygga vidare på detta arv genom att sträva efter att ge en väg för professionella kvinnliga idrottare för att tävla på högsta nivå inom idrotten. De vill fortsätta att inspirera och utmana stereotyper genom att utföra i sportens mest elite events, med ett mål att se kvinnor som tävlar i nästa Volvo Ocean Race.

– Det är viktigt att vi fortsätter att tävla på högsta nivå för att säkerställa att investeringen både i laget och SCA inte går till spillo. Under Volvo Ocean Race startade vi bakom de andra lagen, men genom hårt arbete och det vi lärde oss av våra misstag visade vi att ett kvinnligt lag kan vara konkurrenskraftigt, säger Sam Davies, skeppare på Team SCA.

– Det här är en spännande och långsiktig satsning för kvinnor inom seglingen. Vårt kortsiktiga mål är att etablera en segling program som kommer att fortsätta att utveckla vår kompetens genom att delta i regattor under de kommande 18 månaderna. Förmågan att konkurrera direkt mot män är något som är unikt för mycket få sporter och vi hoppas att någon kan göra det även i nästa Volvo Ocean Race.”

Medlemmar i Magenta Project har fått ett Tour-kort för att tävla i World Match Racing Tour. Detta är första gången i sin 22-åriga historia som WMRT har tilldelat ett Tour-kort till ett kvinnligt lag.

Info: www.themagentaproject.org