22 december, 2015

Här är sjöräddarna som räddar liv på Medelhavet i jul

Nu är Sjöräddningssällskapets femte omgång besättningar på plats på Samos. Deras uppdrag rivstartade redan fredags kväll då 61 personer räddades ur en överlastad och mycket ranglig liten träbåt som hamnat i sjönöd utanför Samos. Anton och Josef från Göteborg, Henrik och Morgan från Kristinehamn, Jonas och Emil från Dalarö, Gustaf från Munsö och Andreas från Nynäshamn firar en ovanlig jul i år.

 

De åtta sjöräddarna har valt bort jul och nyårsfirande hemma med familj och vänner för att istället finnas till hands för flyktingar som flyr över Medelhavet till Europa. Sedan projektet Gula Båtarna startades i slutet av oktober har 576 människoliv kunnat räddas när de gjort den livsfarliga färden mellan Turkiet och Grekland. Nära 4,8 miljoner har samlats in till insatsen. Ju mer pengar som samlas in, desto längre kan de båda räddningsbåtarna stanna kvar.

Läs mer om de nya besättningsmännen nedan. Intervjuförfrågningar görs via Emma Forseth, telefon 031-761 40 01.
Gustaf Mörne

Ålder: 29 år
Bor: Färentuna
Yrke: Jobbar på Färingsö Trä som lastbilschaufför
Familj: Singel
Intressen: sjöräddning, ishockey, lastbilar och allt inom motor/fordon.
“Jag ser fram emot att få chansen att göra skillnad istället för att bara se på. Jag vill åka ner för erfarenheten och är glad att jag hade möjligheten att kunna åka.”
Anton Stenros

Ålder: 31
Bor: Göteborg sedan 14 år, född Ålänning.
Yrke: Utbildad till sjökapten och jobbat som på styrman de senaste sju åren. Framförallt uppe på Svalbard ombord på M/S Stockholm med expeditions-kryssningar varvat med seglingar ombord på Briggen Tre Kronor. Extrajobbar som timanställd på Öckerö Maritime Center som instruktör i SSRS egensäkerhet, Fast Rescue Boat och Basic Safety.
Familj: Sambo i Göteborg. Mamma, Pappa och en syster med familj på Åland och lill-syrran som pluggar Umeå.
Intressen: Träning, segling, skidåkning och hobbyfoto.
“Jag ser fram emot möjligheten att få en chans att göra en konkret i den rådande flyktingsituationen. Att åka, om jag fick möjlighet, var en självklarhet sedan jag första gången fick höra om projektet.”
Henrik Eriksson

Ålder: 44
Bor: Kristinehamn
Yrke: ekonom på folkhögskola
Familj: dottern Molly, 2 år
Intresse: båtliv och allt som hör därtill.
“Jag valde att åka till Samos för att hjälpa till där hjälpen behövs och för att det är mycket hjärta i Sjöräddningssällskapet.”

 
Morgan Janson

Ålder: 46 år (fyller 47 på Samos)
Bor: Kristinehamn
Yrke: Instrumenttekniker på Nordic-Paper Bäckhammar
Familj: Fru Angelica, 3 barn Denise, Victor och Nathalie, även ett litet barnbarn Alwin
Intressen: familjen, snickra, huset, sjön, båtar.
“Jag ser fram emot att få jobba ihop med en bra grupp, göra en massa nytta och kunna vara behjälplig åt flyktingarna, samt lära mig en hel del inom sjöräddning och få mer erfarenhet.”
Andreas Myrén

Ålder: 23
Bor: Älta (Stockholm)
Yrke: säljare
Familj: singel
Intressen: sjöräddning, segling & IT
“Jag ser den här resan som ett sätt hjälpa mina medmänniskor på ett vis som jag är duktig på.

På det personliga planet så finns mycket erfarenhet som jag har möjlighet att ta med mig hem härifrån som kommer att forma mig som person under resten av mitt liv.”
Emil Torénius Skärlén

Ålder 23
Bor: Göteborg och Stockholm
Yrke: Marintekniker och studerar fartygsbefäl
Familj: mamma, pappa och storasyster
Intressen: lära barn att segla, åka skidor, MTB, downhillcykling, träning och umgås med vänner. Men framför allt som frivillig sjöräddare på RS Dalarö.

“Att hjälpa andra människor är något jag brinner för. Att få denna möjlighet att göra skillnad där min kunskap om att rädda liv till sjöss kommer till stor nytta, så vill man inget annat än att ställa upp. Jag kommer bära med mig mycket erfarenhet från allt som händer här nere resten av livet och jag ser fram emot att komma hem till min station och sprida ny kunskap.”
Jonas Swartling

Ålder: 54 år
Bor: Dalarö
Yrke: försäljningschef på Hector Rail
Familj: Särbo, två barn i tjugoårsåldern samt två Springer Spaniel
Intressen: Jakt, Sjöräddning, segling, gamla hus
“Man kan tycka vad man vill om flyktingar o invandring men dom ska i alla fall inte behöva drunkna under sin flykt. Det är min mission.”
Josef Carlsson (deltog även den 8-23 november)

Ålder: 28
Bor: Göteborg
Yrke: Styrman på Briggen Tre Kronor
Familj: Mor och far
Fritidsintressen: Skidåkning, segling och traillöpning
“Det här är något vi måste ta på allvar, det liknar inget annat vi i vår tid tidigare sett. Och det händer här i Europa, så nära oss. Om man kan hjälpa till känns det så självklart. Jag hoppas verkligen att vi ska göra en skillnad för så många människor som möjligt.”