25 november, 2015

Kustbevakningen räddade 139 personer från segelbåt

Under patrull söder om Lesbos upptäckte KBV 477 på tisdagen en segelbåt med roderhaveri som körde i cirklar. Ombord fanns 139 personer, varav 63 barn.

KBV 477 i sjöräddningsinsats_17 KBV 477 i sjöräddningsinsats_IMG_0184

 

Kustbevakningens patrullbåt KBV 477 har sedan vädret åter blivit något bättre haft mycket att göra. En segelbåt med roderhaveri utanför södra delen av Lesbos, där kusten består av klippor, kunde på tisdagen bogseras in till Mytilini.

− Segelbåten hade helt förlorat styrförmågan. När det handlade om så många som 139 personer  beslutade vi att bogsera båten i hamn. Stämningen ombord var orolig och nära panik när vi kom fram. Trots att båtens roder låst sig i en styrbordsgir kunde vi dra båten i säkerhet, säger Johan som är befälhavare ombord på KBV 477.

Nytt larm
Ytterligare larm gjorde att KBV 477 snabbt lämnade Mytilini för en gummibåt med problem.

− Folk stod upp i båten och vinkade när vi kom fram, flera höll upp spädbarn. Vi förberedde oss på att lasta ombord till vår båt, men fick strax veta att en person hoppat i vattnet. Tillsammans med den norska båten, en rumänsk helikopter och en grekisk patrullbåt ledde vi sökinsatsen, säger Johan, befälhavare på KBV 477.

− När situationen på gummibåten blev värre lämnade vi eftersöket för att ta hand om dem. Vi prioriterar alltid att söka och rädda personer i vattnet, men nu fanns fler båtar till hands. Totalt 53 personer tog vi hand om på KBV 477, många var illamående och kastade upp, säger Johan.

Den saknade personen hittas inte.

− Vi får leva med ovissheten, det hör till jobbet. Men några av dem vi räddade berättade att personen i vattnet var en duktig simmare. Kanske klarade han de två sjömilen till land, säger Johan.

Brådskande sjuktransport
Under måndagen utfördes en sjuktransport akut från den norska båten som vid tillfället var upptagen med en sjöräddning. En av personerna var i så dåligt skick – svår chock, stundtals medvetslös och andningssvårigheter – att KBV 477 blev kontakade för en omlastning ute till sjöss. Personen kunde lastas över till KBV 477 cirka sex sjömil söder om Mytilini för brådskande transport till väntande ambulans. Mannen fick vård, vätska och värme ombord på KBV 477 och var kontaktbar när ambulansen tog vid.

 

Källa och foto: Kustbevakningen.