7 januari, 2016

Båtliv, vattensport och trollingfiske på Helsingfors båtmässa

Helsingfors båtmässa – Vene 16 Båt – presenterar det senast inom båtar, tillbehör och utrustning för båtliv samt vattensport 12–21 februari 2016 i Messukeskus i den finska huvudstaden. Trollingfiske och renovering av båtar lyfts fram tydligare än förr på mässan. På mässan Vene Båt visas mer än 500 båtar, allt från roddbåtar till lyxyachter. Mässan Vene Båt är det största båtevenemanget i Norden. Res med Båtliv och Viking Line till båtmässan!

Båtmässan visar allt inom båtliv och vattensport på ett mångsidigt sätt och riktar utbudet till båtförare, fiskare, sommarstugeägare vid havsstränder och insjöstränder samt utövare av vattensport. År 2015 hade mässan 73 000 besökare intresserade av båtliv. På mässan Vene 16 Båt deltar cirka 400 företag och alla sju hallar i Messukeskus är i användning.

– Det finns 800 000 båtar i Finland, vilket innebär att var sjunde finländare har en båt. Vi är således ett verkligt båtintresserat folk. I februari kommer man till båtmässan för att titta på nyheter och för att träffa bekanta. Vi har ändrat öppettiderna så att man hinner till mässan på vardagar ännu efter arbetet. Båtmässan är öppen på vardagar till kl. 20, säger Håkan Löfgren som ansvarar för försäljningen i Messukeskus.

 

Mycket information om renovering av båtar

Ett synligt tema på båtmässan i februari är renovering av båtar. På tidningen Venemestaris avdelning för arbetsvisningar kunnosrenoveras en Sea Ray 250 från 1987. Båtens botten och sidor förnyas helt och hållet; år av slitage, blekning, repor och skavanker åtgärdas och båten blir som ny. Båtbottenfärgerna tas bort och båtens botten får en ny grundfärg och båtbottenfärg. Vindrutans ramar och stötlisterna repareras eller byts ut mot nya.

Andra arbetsvisningar och råd utlovas också. Man kan följa arbetsvisningarna i hallarna i övre våningen, och samtidigt få tips och utrustning för sitt eget renoveringsarbete under våren.

Håll Skärgården Ren rf:s informationsinslag visar de många alternativ till giftfria båtbottenfärger som det finns, allt från mekanisk rengöring till elektriska skydd. På båtmässan kan man också följa hur segel tillverkas i Finland.

 

Segelbåtar och berättelser

Temaområde på båtmässan är Segelbåtshamnen, som sammanför segelbåtar med seglingsberättelser. I Segelbåtshamnen kan man lyssna till berättelser om tävlingssegling och seglingsresor.

För programmet i anslutning till segling står bland andra seglare Samuli Leisti. Finländska seglare berättar om sina förberedelser inför resan och om sina erfarenheter. I Segelbåtshamnen hålls bland annat ett seminarium om arktiska vatten.

Seglare Ile Liukkonen kommer för att berätta om Melina Svalbard Safari, det vill säga om sin seglats från Esbo till Spetsbergen i somras. Resan var cirka 5 400 Nm lång. Tuomo Meretniemi berättar på mässan om de sista förberedelserna inför projektet Sail for Good. Han och hans familj är på väg på en sex år lång världsomsegling med segelbåt i sommar.

 

Segling och båtsport i Finland rf är på plats på båtmässan för att presentera sina klassförbund och berätta om båtliv. Ett givet tema är kappsegling, och seglare på väg till sommarolympiaden i Rio kommer för att berätta om sina förberedelser. #Venda Sailing Symposium arrangeras nu för andra gången på båtmässan av Segling och båtsport i Finland rf lördagen 13 februari. Den här gången skapas en grund för seglingens framtid. De som inte ännu seglar får information om hur det är att ha segling som hobby och företag får information om hur de kan utnyttja människors föreställningar om segling i sin affärsverksamhet.

 

Mer vatten, mer vattensport

Det förnyade området Nya Vågen Waterexpo presenterar en dubbelt så stor bassäng som i fjol, som gör det möjligt att ge ännu mer fartfyllda uppvisningar och pröva på olika grenar. Nordeuropas största inomhusevenemang för vattensport sammanför hobbyn, tjänster och produkter i anslutning till strandliv och vattensport till en enhetlig, aktuell och upplevelserik helhet. En viktig målgrupp för evenemanget är den unga generationen som har strand- och vattensport som livsstil och passion eller intresse, och för vilka traditionellt båtliv inte nödvändigtvis ännu är det centrala.

Den nya bassängen är både större och djupare och gör det mer upplevelserikt att pröva på olika grenar och titta på spektakulära programnummer och uppvisningar. På området kommer i februari att ordnas bl.a. uppvisningar med flyboard, paddling, dykning med utrustning, en förstklassig internationell tävling i wakeboarding samt finländska mästerskapen inomhus i paddling med SUP. Bassängen är 40 meter lång, 15 meter bred och 1,10 meter djup – det finns alltså 600 m2 och 600 000 liter vatten. På området Nya Vågen presenteras utrustning och tillbehör för vattensport.

Trollingfiske tydligare än tidigare

Jätteakvariet Rapala Kalatakuu på mässan är en upplevelse för stora och små. Akvariet innehåller 22 400 liter vatten, och där simmar riktiga fiskar. Under fiskeuppvisningarna kan man följa hur fiskarna reagerar på olika flugor och fiskestilar.

Mästerproven utförs av skickliga fiskeguider bland annat från Haukikoira samt Rapala och Shimano. Jari Rannisto kommer för att berätta om jiggfiske. Programvärd är Mikko ”Peltsi” Peltola. Utställningsområdet i anslutning till dragfiske har vuxit ytterligare och omfattar nu ännu mer program.

Båtarna på mässan – stjärnorna på båtmässan

På mässan Vene 16 Båt väljs Mässans segelbåt och Mässans motorbåtar – öppna, fritids- och långfärdsmotorbåtar. Finalisterna offentliggörs på öppningsdagen den 12 februari och vinnarna utses onsdagen den 17 februari kl. 12 i Segelbåtshamnen. Syftet med utmärkelserna Mässans motorbåtar och segelbåt är att utveckla båtbranschen och ge aktörer i branschen erkänsla för lyckad produktutveckling. I juryn medverkar företrädare för VTT och Trafi samt tidningarna Vene, Kippari, Venemestari och Frisk Bris.

 

Lördagen den 13 februari hålls ett vrakdykningsseminarium på mässan Vene 16 Båt. Utställningar på mässan Vene 16 Båt: Utställningen Gamla sjökort: John Nurminens stiftelse, gruppen Horisont ställer ut sina seglingsfoton, fotoutställning med kanoter som tema: Kyösti Romppanen

 

Mässan Vene 16 Båt arrangeras den 12 –21 februari 2016 i Messukeskus i Helsingfors. Messukeskus arrangerar Nordeuropas största båtevenemang, mässan Vene 16 Båt på uppdrag av Finnboat r.f. Evenemanget är öppet fre 12.2 kl. 10–18, lör–sön 13– 14.2 kl. 10–18, mån–fre 15– 19.2 klo 11–20, lör 20.2 kl. 10–18 och sön 21.2 klo 10–17.

Fredagen den 12 februari är Trade Day, och då kan man besöka mässan med en biljett till specialpris (25 euro) kl. 14–18, i övrigt inträde endast med separat Trade Day-inbjudan.

Billigare biljetter med förhandsbokning via http://shop.messukeskus.com . Biljettpriser (nätbutikens pris inom parentes): vuxna 18 euro (15 euro), barn 7–15 år, pensionärer, studerande och värnpliktiga 11 euro (9 euro), familjebiljett (max 2 vuxna och barn under 16 år) 39 euro (36 euro), gruppbiljett (minst 10 pers.) 11 euro/pers. (9 euro). Barn under 7 år fritt inträde. Barn under 12 år endast i sällskap av vuxen.

Båtliv arrangerar årligen en resa till Helsingfors båtmässa. Läs mer om den på separat nyhetssida. Det är enkelt att söka sig fram till sidan via hashtaggen Helsingfors.