21 januari, 2016

Ny skrovplattform för nya Askeladden C65 Cruiser

Norska Askeladden fick en lyckad introduktion av Askeladden C75 Cruiser, C75 Center Cabin, C61 Center Console, C61 Bow Rider och C61 Cruiser. Nu kommer ännu en ny modell – C65 Cruiser – som är nästa steg i Askeladdens produktutveckling för att förnya Daycruiser, Cabincruiser, Bow Rider och Skärgårdsjeepar.

Askeladden har haft det tufft några år, men satsar på produktutveckling och lansering av nya båtar. Sådant brukar uppskattas av kunderna och därmed löna sig. Under vintern kommer Askeladden C65 Cruiser att lanseras på båtmässorna i Norden och Europa.

Det här är den första i en rad nya modeller på den nya C65 skrovplattformen, där båtarna får möjlighet till övernattning vid weekendturer eller liknande. Båten har bättre komfort än sin lillasyster, C61 Cruiser, och passar i samma storleksklass som storasyster
Askeladden, som bygger sina båtar i Polen, har lagt stor vikt vid att ta vidare principerna för design, färger, materialanvändning och köregenskaper från både C75- och C61-plattformen. Målet har varit att utveckla moderna båtar som tilltalar en bred publik. Både formspråk och tekniska såväl som praktiska lösningar är, enligt Askeladden, något helt nytt i C75.

Under 2014 blev C75 nominerad till fyra internationella priser:

•                  European Powerboat of the Year 2014 – Tyskland

•                  Nautic Design Awards 2014 – Frankrike

•                  The European Fun Boat Awards 2014 – Tyskland

•                  Polish Boat of the year 2014 – Gdynia Polen

C61 Center Console vant i November 2015:

•                  Best of Boats award i Berlin Tyskland

 

Askeladden C65 Cruiser är en äkta Day Cruiser med gott om sittplats för upp till sju personer. I aktern finns en U-soffa med bord, som kan göras om till solsäng.

Förarplatsen ger bra skydd mot väder och vind, den är ergonomisk med praktiska lösningar i i minsta detalj, enligt pressmeddelandet.

På akterdäck känns flera unika lösningar igen från C61-serien. Bland annat är det fri passage från sittbrunnen ut till badplattformen.

C65 kan även användas som övernattningsbåt. Den är utrustad med ett högt kapell, som förvaras i ett eget garage, och i förkabinen finns övernattningsutrymme för två personer. Här finns även vattentoalett, pentry med vask, kyl och spis.

Enligt Askeladden har båten ”banbrytande skrovdesign”, med samma egenskaper som C75- och C61-Plattformen. Målet har varit att hitta den optimala kombinationen av minimal planingströskel, mjuk gång, torr sittbrunn, hög toppfart, god bränsleekonomi och god stabilitet.

Båten har ett skarpt skrov, men är lättdriven med hög fartpotential. Den är byggd för utombordsmotor på 150–250 hk, där den största motorn ger en toppfart på cirka 45 knop.

Som en av de första tillverkarna av mindre båtar (tillsammans med bland andra Ryds) har Askeladden inlett ett samarbete med svenska Zipwake för att installera deras helautomatiska dynamiska trimkontrollsystem. Askeladden Boats kommer att standardisera detta på alla sina modeller med start i C65 Cruiser.

Zipwake är ett unikt och banbrytande system som med hjälp av interceptorer (tvärgående trimplan) och elektronik automatiskt ger båten rätt gångläge och högre körkomfort.

 

Tekniska fakta:

Designkategori: C

Längd: 6,45 m

Bredd: 2,46 m

Vikt utan motor:  1 400 kg

Bränssle: 230 liter

Motor: 150–250 hk

Fart: 45 knop

Info: www.askeladden.no