20 januari, 2016

Här är de nominerade till Årets äventyrare

Förra året blev det Pierre Olsson och Caroline och Johanna Davidsson som fick ta emot priserna som Årets manliga respektive kvinnliga äventyrare under Vildmarksmässan. Nu är juryns nomineringar klara för Årets äventyrare 2015, men liksom förra året kan svenska folket nominera sina egna favoriter och rösta på de nominerade på Årets Äventyrares webb.

 

Stockholm den 20 januari 2016 – Årets äventyrare firar i år tioårs-jubileum. Syftet är att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen samt lusten och drivkraften att satsa och genomföra. Förra året blev det Pierre Olsson och Caroline och Johanna Davidsson som fick ta emot de ärofyllda priserna som 2014 års manliga respektive kvinnliga äventyrare. Utmärkelsen har tidigare delats ut till bland andra Ola Skinnarmo, Vera Simonsson, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Rune Larsson.

 

Svenska folket kan rösta på sin favorit på www.aretsaventyrare.se/nominerade.html samt nominera egna favoriter på www.aretsaventyrare.se/nominera.html.

 

Juryns nominerade för 2015 är följande:

 

ÅRETS KVINNLIGA ÄVENTYRARE

Lina Hallebratt

Lina Hallebratt knöt ihop fjällförarnas vita och gröna band med havspaddlarnas blå band och blev den första att göra alla tre banden inom ett år. Ett storslaget äventyr och en 5318 kilometer lång resa, i kajak, på skidor och till fots. En prestigelös och stillsam hyllning till Sveriges natur.

 

Kristina Paltén

I en tid när det mesta med Mellanöstern förknippas med problem och konflikter snörade Kristina Paltén på sig löpardojjorna och korsade Iran. Syftet var att utmana sina egna och andras fördomar. I genomsnitt blev det 3,17 mil om dagen, i 58 dagar.

 

Linnéa Grahn och Emma Lockhart

Sprang i somras ”Scotland – end to end”, alltså från norr till söder. Drygt 21 maratonlopp (900 km) på ett sträck under en självförsörjd löpexpedition som tog 24 dagar. Allt som en del  av deras större projekt Mind for adventure, en plattform och ett nätverk för äventyrslystna tjejer.

 

Maria Österlind

Förra säsongen blev Maria Österlind och Martin Letzter, tillsammans med norrmannen Narve Stubbraaten Johansen, de enda som lyckades med att ta sig på skidor tvärs över Svalbard. En cirka 70 mil lång tur från söder till norr som i ljuset av klimatförändringarna blir allt mer oförutsägbar. Samtidigt ville den anspråkslösa trion visa att expeditioner inte behöver bli så komplicerade historier.

 

ÅRETS MANLIGA ÄVENTYRARE

Simon Börjeson och Rasmus Regnstrand

Östersjösimmet, ett swimrun från Sverige till Finland. Totalt blev det 230 km löpning och 70 km simning i tio dagar. Genom Östersjösimmet bidrog de till att uppmärksamma ett av de största miljöhoten för våra hav – den marina nedskräpningen. Miljoner ton skräp dumpas varje år i havet och idag finns stora mängder plast i världshaven, även i Östersjön.

 

Sören Kjellkvist

Fortsätter inspirera. Med syftet att lyfta allemansrätten överlevde han 50 dagar i vildmarken på det naturen hade att erbjuda. Genom sitt projekt ”Den äventyrliga dagen” introducerar han ungdomar, som på något sätt har eller haft en tuff vardag och som behöver inspiration, motivation eller kanske en andningspaus från sin livssituation, till äventyr i naturen.

 

Said Belhaj

En av Sveriges mesta klättrare som inte verkar ha några som helst ambitioner att slå av på takten. Tvärtom så hamnar allt fler av världens hårdaste leder på hans ticklist under vad som verkar vara en ganska ihållande toppform. Bara under förra året klättrade han över 130 leder i spannet 8a till 9a.

 

Martin Letzter

Förra säsongen blev Martin Letzter och Maria Österlind, tillsammans med norrmannen Narve Stubbraaten Johansen, de enda som lyckades med att ta sig på skidor tvärs över Svalbard. En cirka 70 mil lång tur från söder till norr som i ljuset av klimatförändringarna blir allt mer oförutsägbar. Samtidigt ville den anspråkslösa trion visa att expeditioner inte behöver bli så komplicerade historier.

 

För mer information, se www.aretsaventyrare.se