25 januari, 2016

Azimut storsatsar med 14 nya modeller

Azimut – det mest framgångsrika av de stora lyxvarven med båtar – gör en riktig storsatsning. De kommande tre åren ska varvet presentera inte mindre än 14 nya modeller. Den allra första lanseras på 2016 Düsseldorf Boat Show.

Azimut är helt privatägt och har tack vare kloka investeringar varit lönsamt i en rad år. Varvets orderbok är imponerande med tiotals stora yachter under produktion eller i orderboken.

Till årets mässa i Düsseldorf har Azimut gjort en extra stora satsning med en jättemonter designad av den kända arkitekten Michele de Lucchi. Han har även varit inblandad i designen av den helt nya Azimut 66, som är den senaste modellen i varvets flybridgeserie.

Den nya 666-fotaren har en mycket exklusiv design och ett elegant utförande. Till exempel är en stor del av det synliga träet behandlat med en lack som kräver att trädelarna ligger i ett lackbad i tre veckor innan de torkas och får sin slutbehandling.

Båten är byggd med vakuuminjicering i vinylester, vilket är en kvalitetsprocess. Dessutom har en hel del byggts i kolfiber, bland annat taket till flybridge och stora delar av flybridge. Det ger en lägre tyngdpunkt och en bättre gång i sjön när girar an tas på ett effektivare sätt.

Till skillnad från flera andra Azimut-modeller använder varvet inte Volvo Penta dieselmotorer i den här yachten, som kostar i sammanhanget moderata 1,8 MEURO. I stället har den här pjäsen två stora Caterpillarmotorer i maskinrummet.

Den första båten, som visades på mässan, har sålts till en dansk kund som håller på med customiseringar av motorcyklar. För att understryka detta har han låtit bygga in en fräck mc i ett glasskåp längst akter ut på flybridge, där den kan beskådas av alla förbipasserande.

Azimut Benetti Group är världens ledande tillverkare av yachter över 24 m längd (enligt ShowBoats).

Gruppen omsätter över 680 MEURO och är lönsam.

Azimut Yachts ingår i Azimut Benetti Group. Varumärkena är Atlantis, Magellano Flybridge, S och Grande, med yachter i storlekar från 34 till 120 fot