26 januari, 2016

Galeon belönat för utfällbar båt

Att bygga utfällbara båtar är det allra senaste från flera internationella båtbyggare. Polska Galeon är i framkanten här, främst med sin nya Galeon 500 som introducerades på båtmässan i Cannes 2015. Nu har båten belönats och vunnit sin klass i ”European Powerboat of the Year award”.

Möjligheten att fälla ut båten efter behov när man har kommit ut ur hamnen och förtöjt i sin vik är inte helt ny. Många segelbåtar har länge haft rejäla badplattformar som har fungerat på liknande sätt, men Galeon är en av de båtbyggare som har gått längst.

Galeon 500, designad av Tony Castro, är en riktig trendsättare där många av båtens lösningar troligen kommer att kopieras av andra. Båten är i princip ”helt utfällbar” med extra ytor både här och där. Båtliv har sett båten i verkligheten och kan intyga att konstruktionen ser både gedigen och smart ut. När stor delar av akterdäckets sidor har fällts ut stöttas de på olika sätt och bidrar till att durkytorna ökar dramatiskt.

Den prisbelönta modellen, som kan utrustas med antingen V-drive eller Pod drive, är den första i raden av en helt nya serie från Galeon, där även 510 Skydeck ingår. Den båten har premiär under den pågående båtmässan i Düsseldorf den här veckan.

Båten har belönats för att den har extremt stor inner- och yttervolym, stora soldäck som kan ändras och anpassas på olika sättvindruta i ett enda stycke för ökad sikt, roterbara sittplatser på förarplatsen (inte helt vanligt) med mera.

 

Så här har Båtliv tidigare skrivit om Galeon 500:

När Galeon presenterar ritningarna av sin nya 500, designad av Tony Castro yacht design, är det en annorlunda och spännande båt som visas upp. Båten är utfällbar på flera platser och blir rena flytande plattformen en härlig sommardag.

Nya Galeon 500 står för en rad nyheter för alla båtälskare. Lösningarna med en utfällbar båt har vi tidigare främst sett på större yachter, men nu har Tony Castro alltså lyckats få det att fungera även i en mer normalstor båt.

Galeon 500 finns med valfritt V-drive eller Pod drive motorer. Det sistnämnda ger mest plats över i båten för att kunna utnyttja alla möjligheter till max.

Salongen har två lika nivåer med en dinette föröver, en roterande förarplats som kan vändas för att bli en del av båtens sociala ytor och stora fönsterytor som ger en ordentlig panoramautsikt.

I de aktre utrymmena i salongen finns bland annat ett välutrustat pentry på styrbord sida. På båda sidor i salongens akterkant finns stora skjutbara fönster, som gör att det blir direktutgång från dessa ut till akter- och sidodäcken när båten ”fälls ut” Genom att öppna skjutdörrar och fönster på olika sätt kan båtens utrymmen ökas på ett helt nydanande sätt.

Det finns också olika möjligheter att kombinera inner- och uteutrymmen för den som vill ha stora solytor, mer komfortabla sittytor med mera. Hela idén är att båtägaren och hans eller hennes gäster ska kunna slappna av tillsammans med vänner och njuta av sol, värme och bad när båten ligger för ankar.

Som framgår av bilderna finns det plats för väldigt många gäster tack vare de olika utrymmen som kan skapas med det nya konceptet. Till och med flybridge kan skräddarsys med upp till tre zoners layout med solbäddar föröver, en social yta etc.

 

Tekniska fakta

Längd:                     16 m

Bredd:                     4,45 / 6 m

Djupgående:         0,9 m

Info:                         http://www.galeon.se/