23 februari, 2016

Skärgårdsseglaren som blev Årets Långfärdsbåt

Publiken och juryn är helt överens: Göteborgsmässan korar Linjett 43 till Årets Segelbåt i långfärdsklassen: ”Nya Linjett 43 lyfter traditionen och för filosofin att bygga väl vidare med bravur. Båten visar mästerligt vad småskalighet ger.”

Pressmeddelande:

Och det är just där hemligheten med Linjett ligger. Rosättra Båtvarv har under 130 år utvecklat en kompetens och hantverksskicklighet som gjort varvet nordost om Norrtälje till ostkustens kanske främsta båtvarv. Nu är man det i hela Sverige.

Sedan 1974 utvecklar och bygger man det egna märket Linjett i samma anda: från mahognystockar till färdig båt, där varje detalj utvecklas och tillverkas på plats och där kunden är med och påverkar processen.

Konstruktören och nestorn Mats Gustafsson kröner nu sin mer än 40-åriga karriär som segelbåtsdesigner.

-Jag är glad och stolt. Inte bara för min egen del, utan kanske mer för att det är en bekräftelse på att nästa generation har lyckats och kan föra traditionen vidare, säger Mats Gustafsson.

Linjetten är ovanlig genom att man fortfarande bygger prototyper, som sedan testas under minst en säsong i skarpt läge. Linjett 43 har genomfört tuffa kappseglingar i upp till 24 sekundmeter till semesterseglingar med familjen.

-Att segelbåten känns trygg och presterar även i tuffa lägen, är kanske ändå det bästa priset man kan få, säger Kristoffer Gustafsson som var skeppare under blåsiga Roslagen Sea Race.

Med varje ny segelbåt kommer också snillrika tekniska lösningar som blivit något av Linjettens adelsmärke. Med Linjett 43:an lanseras en unik hydrauliskt styrd köl. Filmen som visar att varvet går grundligt tillväga med sina tester har visats 63 000 gånger på Youtube. Vi talar om krocktester i upp till åtta knop.

Och det finns inte en enda skada på skrovet trots att kölbulben är märkt av krockarna. Ett faktum som redan uppmärksammats av försäkringsbolag.

-En skärgårdsbåt som blev bäst i klassen för långfärdsbåtar. Det är klart att jag känner utmärkelsen i hela kroppen, säger Mats Gustafsson, som från köksfönstret kan betrakta en fjärdedel av varvets produktion, som ligger vinterförvarad i hangarerna runt varvet.

Och på Rosättravarvet håller sönerna Gustafsson Markus, Kristoffer och Daniel produktionen på max. Redan i sommar sjösätts två serieproducerade Linjett 43.

Linjett 43 var nominerad tillsammans med Adventure 55 och Contest 42.

Årets segelbåt i långfärdsklassen, Linjett 43, har följande mått:

Längd skrov 13.33 m
Längd vattenlinje 11.82 m
Bredd 3.95 m
Bredd vattenlinje 3.15 m
Djupgående 2.25 m
Tillval: Höj-& sänkbar köl 1.90-2.45m
Deplacement 8.7 ton
Kölvikt 3.5 ton