24 februari, 2016

ÖTILLÖ lanserar ÖTILLÖ Swimrun World Series

ÖTILLÖ, originalet och det tuffaste loppet i den växande sporten swimrun, expanderar. Med den ökade efterfrågan av swimruntävlingar i världen, lanserar den svenske organisatören en helt ny serie lopp: ÖTILLÖ Swimrun World Series.

Loppen i serien är kvaltävlingar till ÖTILLÖ och under 2016 blir det fyra tävlingar runt om i Europa. Utöver Utö Swimrun i Stockholms Skärgård och Engadin Swimrun i Schweiz är två lopp helt nya: ÖTILLÖ Swimrun Isle of Scilly i England och ÖTILLÖ Swimrun 1000 Lakes i Tyskland.

Cirka 1 500 atleter kommer att delta i de olika loppen och lika många står på väntelista. Visionen är tydlig, under 2017 kommer ÖTILLÖ Swimrun World Series växa ytterligare och utanför Europa. Vem hade någonsin kunnat föreställa sig denna explosiva utveckling av swimrun år 2006 när ÖTILLÖ grundades, tack vare ett vad mellan fyra kompisar i baren!

ÖTILLÖ Swimrun World Series är kvaltävlingar till ÖTILLÖ, VM i Swimrun som går från Sandhamn till Utö, den 5 september 2016. ÖTILLÖ har blivit känd som en av de svåraste endagarstävlingarna i världen. Du springer 65 km och simmar 10 km över och mellan 26 öar i Stockholms skärgård. Kvaltävlingarna är nästan lika tuffa som originalet och baserade på samma filosofi som ÖTILLÖ – att skapa unika tävlingar på unika platser ute i orörd natur. Under de fyra kvalloppen 2016 kommer även ett sprintlopp vara tillgängligt för de som vill prova på en lättare och kortare bana. Åtta lag per kvaltävling kvalar in till ÖTILLÖ.

– Det är fantastiskt att vi expanderar och växer. Vi ser verkligen fram emot 2016, som känns som ett nytt kick-off år för swimrun, säger tävlingsledare Michael Lemmel, som tillsammans med sin kollega Mats Skott, grundade ÖTILLÖ och konceptet swimrun, som nu växer med allt större popularitet runt hela världen. Man räknar med cirka 10 000 utövare år 2016.

 

ÖTILLÖ Swimrun World Series 2016:

– ÖTILLÖ Swimrun Utö, söndagen den 29 maj, 2016

Med sitt tidiga datum kickar Utö Swimrun igång swimrunsäsongen. Banan går på och runt Utö, målgångsö för ÖTILLÖ, samt runt Rånö och Ålö. En utmanande tävling med magisk terränglöpning och vacker men kall simning i det föga uppvärmda vårvattnet i Stockholms skärgård. Loppet är totalt 39 km med nästan 5,5 km simning i Östersjövattnet.

– ÖTILLÖ Swimrun Isles of Scilly, lördagen den 18 juni, 2016 NY!

Isles of Scilly är en exceptionell ögrupp sydväst om England med vackert hav, orörda stränder och historiska stenmurar. Ögruppen har bebotts sedan stenåldern. Ett drömområde för tävlingsorganisatören, som letat länge för att hitta det perfekta loppet i England. Den totala längden är 40-45 km beroende på slutlig banprofil, som kan ändras i sista minuten på grund av känsligt väder och stora vågor. Det blir ett tufft och spektakulärt lopp, där starkt tidvatten ökar utmaningen!

– ÖTILLÖ Swimrun Engadin, söndagen den 10 juli, 2016

Engadin Swimrun har redan blivit en klassiker! Sedan den första upplagan 2014 har loppet vuxit internationellt och är känd för sin svåra men smärtsamt vackra bana i en mycket originell miljö för ett swimrunlopp! Tävlingen går i den fantastiska Engadindalen i Schweiziska alperna, där bergslöpning och iskalla bergssjöar står på programmet. Banan är 53 km lång, 47,5 terränglöpning och 5,8 km simning. 1 450 fallhöjdsmeter ingår också, med den högsta simsträckan på 2600 meters höjd! Det här loppet är unikt i sitt slag.

– ÖTILLÖ Swimrun 1000 Lakes, söndagen den 23 Oktober, 2016 NY!

Det vackra Mecklenburger Seenplatte i nordöstra Tyskland är knappt två timmar från Berlin och består av 3000 sjöar i ett vackert fridfullt landskap. De flesta sjöar är omringade av björk och i slutet av oktober (tävlingsdatum) kommer björklöven att explodera av färg. Skogarna innehåller en mängd mjuka stigar, och löpningen kommer att vara snabb. Distansen är cirka 45 km, med 14 simningar på totalt 10 km, varav den längsta simsträckan är 2000 meter. Att vara stark i vattnet blir avgörande!

 

www.otilloswimrun.com