25 februari, 2016

Lyxigaste båtarna finns i Mellanöstern

Världens lyxigaste och dyraste båtar finns inte i Skandinavien, trots att man ibland kan tolka den politiska debatten så. I stället är det båtägare i Mellanöstern som har de största och lyxigaste flytetygen.

Efterfrågan på stora yachter är konstant hög sedan många år. Detta har hållit igång främst en hel del italienska och holländska varv under många år. Italienska Azimut är till exempel världens mest framgångsrika båtyachttillverkare med varumärken som bland annat Azimut och Benetti.

Inför Dubai International Boat Show, som hålls 1–5 mars, är många yachttillverkare därför mycket förväntansfulla. Mässan är den bästa temperaturmätaren på yachtmarknaden i denna varma del av världen.

På plats finns hela 193 superyachter eller 12% av den globala flottan av yachter över 40 m längd, samtliga ägda av kunder i Mellanöstern. Medellängden bland de här båtarna är hela 63 m.

Efterfrågan på yachter har varit relativt stabil i det här området under många år. Ett tag var behoven så stora att Saudiarabien har tagit över ett stort tyskt varv och kontrollerar flera andra yachttillverkare.

Marknaden för superyachter är idag den starkaste sedan 2009, enligt uppgifter i magasinet Boat International. Fler yachter är under byggnation världen runt än någon gång tidigare sedan finanskrisen.

Yachterna är oerhört viktiga även för sysselsättningen på många platser. Stora yachter på 100 m eller däröver innebär sysselsättning för flera 1 000 personer under flera år…

Den globala orderboken för yachter innehåller 2016 hela 755 superyachter på 24 m eller längre, en ökning från 734 vid motsvarande tid 2015.

Den senaste trenden är så kallade explorer yachts som kan färdas mycket långa sträckor även under svåra förhållanden. Enligt Boat International har marknaden för explorer yachts ökat med 17% det senaste året.

Den 24:e Dubai International Boat Show hålls vid Dubai International Marine Club.

www.boatshowdubai.com