4 mars, 2016

Josefin och Jesper på varsin andraplats i Laser-EM

Josefin Olsson, ett av Sveriges största medaljhopp i OS i Rio, har guldläge i Laser-EM som avgörs på Gran Canaria. Inför fredagens avslutande seglingar i Laser Radial ligger Josefin endast en poäng efter holländska Marit Bouwmeester.

Och i herrklassen Laser Standard ligger Jesper Stålheim precis som Josefin på andra plats.

 

Det är visserligen ett Europamästerskap men de allra bästa i världen är ändå på plats. Exempelvis har Josefin den kinesiska storstjärnan och regerande OS-mästarinnan Lilja Xu jagandes bakom sig. Och holländskan Marit som leder inför fredagen vann silvret i OS 2012.

 

EM har bjudit på många olika förhållanden. En dag fick seglingarna ställas in på grund av för lite vind. En annan dag har de ställts in för att det blåst för mycket. Och när det väl har seglats så har det varit allt från lättvind till hårdvind – i regn och i sol.

 

Men Josefin har trivts. Den första dagens tre kvalseglingar i vindar mellan åtta och 13 m/s vann hon samtliga.

 

– Idag var det ett ” före” som jag alltid tyckt om. Undanvindarna satt perfekt, men även kryssfarten är jag nöjd med, sade Josefin då och har sedan dess fortsatt rada upp framstående placeringar.

 

Till skillnad från Josefin som legat i toppen hela mästerskapet har Jesper Stålheim sakta men säkert klättrat i resultatlistan. Inför finaldagen är han endast två poäng efter norrmannen Hermann Tomasgaard som leder.

 

EM avslutas alltså i Las Palmas på Gran Canaria på fredagen. Arrangörerna planerar att köra tre race så mycket kan hända.