3 mars, 2016

Var femte båtägare går i båtbytartankar

Att efterfrågevindarna börjar blåsa åt rätt håll känns på flera håll i båtbranschen. Det bekräftas också i en undersökning från Svedea – andelen båtägare som funderar på ny båt är nu 6,5 % vilket är en procentenhet mer än 2014.

 

Svedea har frågat 3 000 båtägare hur deras inköpsplaner ser ut på två års sikt. 18 % uppger att de kommer att byta båt och av dessa är det 6,5 % som avser att köpa en ny båt, 2014 var det 5,5 %.

– Det är positiva signaler som kommer från flera håll. För första gången på länge ökade antalet besök på båtmässan i Göteborg och många av de båthandlare vi samarbetar med vittnar om ett ökat intresse för nya båtar, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

– I procentenheter är det inga stora rörelser men om man räknar med att det finns cirka 300 000 personer som har en separatförsäkrad båt så innebär en procents ökning att det är cirka 3 000 fler som går i båtbytartankar jämfört med 2014.

I undersökningen framkommer också att av de som vill byta båt är det hela 22 % som skulle vilja byta till en båt som är bättre anpassad för deras intressen, som exempelvis fiske eller dykning.

– Att man väljer båt utifrån specialintresse tror jag kommer att bli vanligare. Båtägarna väljer idag båt mycket mer utifrån hur de använder den. Vi ser exempelvis ett kraftigt växande intresse för den specialförsäkring för sportfiskare som vi tagit fram tillsammans med Sportfiskarna, säger Göran Södergren.