11 mars, 2016

Lina Hallebratt och Said Belhaj är Årets äventyrare

Syftet med utmärkelsen Årets äventyrare är att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen samt den lust och beslutsamhet som dessa människor besitter och som visar att ingenting är omöjligt. I år är det Lina Hallebratt och Said Belhajsom får ta emot det ärofyllda priset som 2015 års kvinnliga respektive manliga äventyrare. Tidigare har bland andra Ola Skinnarmo, Vera Simonsson, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Rune Larsson fått motta utmärkelsen.

Lina Hallebratt och Said Belhaj

Årets kvinnliga äventyrare
Lina Hallebratt får priset för att ha genomfört ett storslaget äventyr och en 5318 kilometer lång resa – i kajak, på skidor och till fots – i en prestigelös och stillsam hyllning till Sveriges fantastiska natur. Jämtländskan Lina Hallebratt knöt ihop fjällfararnas vita och gröna band med havspaddlarnas blå band och blev den första att göra alla tre banden inom ett år.

Årets manliga äventyrare
Said Belhaj får priset för att under förra året klättrat över 130 leder i spannet 8a till 9a, varav flera av dem måste anses tillhöra kategorin världens hårdaste. Göteborgaren Said Belhaj är en av Sveriges meste klättrare s om inte verkar ha några som helst ambitioner att slå av på takten under vad som verkar vara en ihållande toppform.

Decenniets äventyrare
Dessutom delas priset för Decenniets äventyrare 1940-1949 ut postumt till Rolf Blomberg. Rolf gick under många namn: forskningsresande, skattsökare, krigskorrespondent, författare, fotograf, människorätts- och miljökämpe. Han genomförde flera expeditioner till Indonesien och Sydamerika och under flera årtionden bidrog han genom alla sina reportage till att öppna världen för svenska hem. Han skrev 20-talet böcker och artiklar för flera internationella tidningar, gjorde ett 30-tal dokumentärfilmer för SVT och fotograferade ivrigt på sina resor och expeditioner. Han kallade sig själv för forskningsluffare men fick smeknamnet folkhemmets äventyrare.

Prisceremonin äger rum på Vildmarksmässan lördagen den 12 mars klockan 13.00.

Om Årets äventyrare
Utmärkelsen Årets Äventyrare startade 2005 och utser varje år en manlig och en kvinnlig vinnare för enastående prestationer inom begreppet äventyr. Det finns människor som utför de mest häpnadsväckande äventyr under året och genom utmärkelsen vill vi belysa den lust och beslutsamhet som dessa människor besitter och som visar att ingenting är omöjligt.

För att bli nominerad till Årets Äventyrare ska man ha genomfört ett äventyr ute i naturen någonstans i världen under det senaste året. De nominerade behöver inte vara kända sen tidigare, utan utmärkelsen är öppen för alla.

Priset består av äran och erkännandet av bedriften och vinnarna presenteras i samband med Vildmarksmässan varje år.

I årets jury satt Fredrik Erixon, Dennis Svärd, Lars Lundström, Anette Andersson, Erik Ahlström och Daniel Breece.

För mer information besök www.aretsaventyrare.se www.vildmarksmassan.se

 

Bilden:

Lina Hallebratt och Said Belhaj är Årets kvinnliga respektive manliga äventyrare. Priset delas ut under en ceremoni på Vildmarksmässan som arrangeras på Stockholmsmässan 11-13 mars.