11 mars, 2016

Jubileum på Bilsport Performance & Custom Motor Show

I år blir det mycket firande på Bilsport Performance & Custom Motor Show i påskhelgen. Det är inte bara påsken som firas på Elmia, utan även flera jubileum runt om i bilvärlden.

Jubileum på Bilsport Performance & Custom Motor Show

BMW firar 100 år, Volvo 140 50 år och tävlingen Sveriges Snyggaste Bil fyller 40 år. Detta är bara ett axplock av allt som har ett jubileum på ett eller annat sätt.

För 100 år sedan grundades BMW, företaget som tillverkat allt från flygmotorer till bilar och motorcyklar.

Detta firas på hela mässan med olika montrar och aktiviteter. I hall B och hall C visas ett axplock av de bilar som betytt mycket för BMW och dess historia.

BMW Sverige finns också på plats och premiärvisar det nya monstret BMW M2!

På påskdagen blir det BMW-parkering inne på Elmiaområdet för alla de fordonsägare som kommer med en BMW till mässan.

1966 rullade den första Volvo 140 ut från Torslanda-fabriken i Göteborg. Det var den första kantiga Volvo-modellen och blev en milstople i Volvos produktionshistoria. Säkerheten hade höjts från tidigare modeller och samma år blev den vald till Årets bil i Sverige. Fram till 1974 tillverkade Volvo 1,2 miljoner exemplar, innan den ersattes med Volvo 240.

Att det nu är 50 år sedan den första bilen kom kan man se både i lobby Syd, där fantastiska 140-byggen går att skåda, och i hall C där Volvo 140-klubben finns.

Tillsammans har Volvo 140-klubben, Amazon-klubben och PV-klubben en stor gemensam monter. De kommer uppmärksamma både att Volvo 140 fyller 50 år och att Volvo Amazon firar 60 år.

Tävlingen Sveriges Snyggaste Bil, som arrangerats av tidningen Bilsport och numera arrangeras av Bilsport Classic, firar 40 år!

I hall D blir det en jubileumsmonter med några av vinnarna genom åren. Det blir en tidsresa genom flera decennier. Första tävlingen genomfördes 1976 och vinnaren Jan Plateryd finns givetvis på plats med sin Ford Thunderbird 1965, lika vackert bygge nu som då.

www.fabas.se