14 mars, 2016

Snabb och bekväm Hallberg-Rassy 44

Helt nya Hallberg-Rassy 44 kombinerar det bästa Hallberg-Rassy står för, kryddat med det senaste inom snabb, enkel och bekväm segling. Det första exemplaret är färdigt vintern 2016–2017 med världspremiär på världens största båtmässa, Boot Düsseldorf 21–29 januari 2017.

Pressmeddelande:

Integrerat bogspröt

Hallberg-Rassy 4 har ett elegant integrerat bogspröt som är idealiskt i många hänseenden; som halsningspunkt för en code zero eller en gennaker;

för att på säkert avstånd från skrovet bära ett ankare till den elektriska ankarvinschen; som fäste för en stävstege, vilket gör det lätt att ta sig ombord och iland vid en låg flytbrygga eller i naturhamn.

Dubbelroder

Roderarrangemanget har dubbla roderblad, och en större ratt, stället för två mindre rattar. Detta ger en lättkontrollerad och lättstyrd båt under alla seglingsförhållanden, i synnerhet i tufft väder. En stor ratt betyder fin roderkänsla och gör båten lätt att ratta under alla förhållanden på grund av det goda momentet i jämförelse med en liten ratt.

Dolda kontrollinor till sittbrunnen

Det finns en vinsch på styrbords sittbrunnssarg. Fall och linor döljs elegant, både överskottslinor akter om fallstopparna och på vägen därifrån till masten. När Du har elektrisk rullmast kontrollerar Du bomuthal, kick, storfall och fall till code zero härifrån.

Stor sittbrunn

Som traditionen bjuder är sittbrunnen på en Hallberg-Rassy synnerligen välskyddad. Sittbrunnslängden är generösa 2,29 m, inte mindre än 19 cm längre än på föregångaren 43 Mk III. Piedestalen har god plats för en modern multifunktions kartplotter av förnuftig storlek.

Utfällbar badplattform

Det finns en stor utfällbar badplattform. Badstegen är komfortabel med särskilda handtag på toppen av stegen när denna är utfälld. Som standard fälls plattformen ut manuellt och som option är den knapptrycksopererad. När plattformen inte används uppstår en elegant stängd akterspegel.

Modernt segelplan

Segelplanet är modernt. Det behövs inga backstag ens med tillvalet kutterstag, antingen ett fast eller parkerbart vid masten. Detta underlättar hårdvindssegling. Förseglet är endast lätt överlappande, vilket gör det lätt att slå. Det finns även en möjlighet till ett arrangemang för självslående fock.

Fockrullen är en Furlex TD med underdäcksrulle. Däckslayouten är uttalat ren, med den elektriska ankarvinschen monterad under däck och alla 6 skylightluckor flushmonterade. Vattenlinjen är 12,88 m, hela 1,13 meter längre än på föregångaren 43 Mk III. Enligt Frers fartdiagram kommer en lastad Hallberg-Rassy 44 att logga 8,49 knop vid 100 graders vindinfall i bara 6 meter per sekund sann vind.

Begreppet Knappsegling innebär enkel segling med elektrisk rullmast, elektrisk Furlex med underdäcksmonterad motor, elektriska vinschar, antingen dragande eller både dragande och slackande, bogpropeller och häckpropeller med dockningsfunktion. Uttrycket Knappsegling är inregistrerat varumärke för Hallberg-Rassy med ensamrätt.

Stora möjligheter med inredningslayouten

Det finns två möjligheter till pentry: Ett U-format på sb sida, och som tillval ett linjärt på bb sida med stor arbetsyta på bägge sidor av pentryt.

Det finns även tillvalsmöjligheter i form av frys, mikrovågsugn, kolfilterfläkt över spisen och till och med diskmaskin. I salongen finns två soffor alternativt L-soffa + fåtöljer. Fåtöljer införde Hallberg-Rassy som första varv i världen redan 1984. Det finns tre möjligheter för om masten: En lösning med en kabin och två olika med dubbla sovkabiner.

Akterruffen är ovanligt generöst tilltagen i förhållande till båtstorleken och finns i två versioner: Två separata kojer med stor soffa emellan, eller en extra bred och komfortabel mittkoj med make up bord på styrbords sida och en rundad soffa på babord. Durken är i en nivå genom hela båten.

Mycket naturligt ljus

Det finns sex stycken flushmonterade skylights och åtta öppningsbara sidofönster samt fyra skrovfönster. Skrovfönstren är större än tidigare på en Hallberg-Rassy i den här storleksklassen. Nu är skrovfönstren lika stora som på flaggskeppet Hallberg-Rassy 64. Alla fönster och skylights har klarglas, utom den i främre toalettavdelningen som är mjölkfärgad, för att släppa in ljus, utan att medge insyn. Denna modell har mängder med naturligt ljus och god ventilation genom hela inredningen.

Info: www.hallberg-rassy.com