Så håller du båtbottnen ren

För båtägare är det en självklarhet att måla båtens botten med godkända färger. Dessa finns från alla leverantörer och för alla områden.

Moderna godkända båtbottenfärger ger ett bra skydd mot påväxning. Men det finns områden där man behöver använda färger med biocider för att hålla beväxningen borta. Till exempel Västkusten.

Biociderna i båtbottenfärger är dock inte bara avskräckande för havstulpaner. De är också skadliga för blåstång, snäckor och andra varelser som lever i havet.

– Länge har båtbottenfärg ansetts vara den enda möjliga lösningen för att hålla påväxt borta på större båtar. Men nu finns det många bra alternativ och därmed också ett stort behov av att informera om dessa och hjälp att bryta gamla vanor, säger Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningens tips för ren båtbotten utan gifter:

 1. Låt andra ta hand om problemet 
  Tvätta båten i en borst- eller högtryckstvätt. I Östersjön behöver man tvätta 2–3 gånger per år, på västkusten ungefär var fjärde vecka. Från 500 kr per tvätt.
 2. Kom loss med borsten 
  Dra upp båten när tulpanerna börjar växa, borsta för hand med hjälp av familj och vänner, passar lätthanterlig båt. Kan vara gratis.
 3. Skaka om tulpanerna 
  Montera in en ultraljudssändare i båten, ljudvågorna avskräcker tulpanlarverna. Passar större båtar i plast, aluminium eller stål. Kostar från 6 000 kr.
 4. Ge alger och tulpaner frisk luft 
  Lyft upp båten på land, på en trailer eller i en båtlift när den inte används. Varken alger eller havstulpaner gillar frisk luft. Pris från några tusenlappar med trailer.
 5. Bädda in båten 
  Kör upp båten på en skrovduk. Mellan duken och båtens skrov är det mörkt och syrefritt och duken nöter också mot skrovet när båten rör sig. Pris 5 000–10 000 kr.
 6. Kör in i sötvatten 
  Kör in båten i en kanal, å eller sjö. De flesta djur och växter som lever i saltvatten dör efter några dagar. Gratis.

– Det finns flera olika sätt att hålla havstulpaner och alger borta från båten utan att ta till giftiga ämnen. En rad båtklubbar har redan bestämt sig för att förbjuda de giftiga färgerna och erbjuda alternativ som är bättre för miljön. Det är förstås extra roligt att vi nu är så många som jobbar tillsammans för ett hav utan gifter, säger Ellen Bruno, sakkunnig på marina ekosystem och fiske hos Naturskyddsföreningen.

Svenska Båtunionen, Sportfiskarna och Skärgårdsstiftelsen ingår alla i samarbetsprojektet som också omfattar en rad andra myndigheter, forskare och båtintressenter.

För att hjälpa båtägare i Östersjön har Skärgårdsstiftelsen utvecklat ett varningssystem för havstulpaner. Båtägare kan få ett sms som berättar när havstulpanerna sätter sig fast i det område man befinner sig. Det är bara att skicka ”havstulpan start” med sms till 711 20 eller anmäla sig på www.havstulpan.se

Fler tips och karta över båttvättar finns här: www.batmiljo.se

2 reaktioner på ”Så håller du båtbottnen ren”

 1. Hej Båtliv,

  Varför vill ni inte kolla på våran båtbottentvätt som är ett bra alternativ till alla andra som finns på marknaden idag?
  Som exempel så kommer den att finnas ombord på Stockholms Briggen i sommar då dom vill visa att man kan sluta bottenmåla då dom besöker minst 20st hamnar runt Östersjön i sommar.
  Vi kommer även hjälpa till vid ÅF Gotland Runt starten i sommar för att tvätta segelbåtarna som vill ha rent under.
  Vi är också ett bra alternativ för Båtklubbarna runt om i landet då det här är en överkomlig maskin rent prismässigt!

  Mvh
  Bernt Fernström
  Dalaröbåtvård AB
  0739034732

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*