23 mars, 2016

Volvo Ocean Race final i Haag 2018

Nederländska Haag har valts till värd för finalen av Volvo Ocean Race 2017–18. Detta efter ett stopp i Göteborg över midsommar i Volvos hemstad Göteborg. Därefter går den avgörande sista etappen till Nederländerna i juni 2018.

– Idag är en stor dag för segling i allmänhet, men i ännu högre grad för Nederländerna. Finalen av 2017–18 års Volvo Ocean Race kommer att anordnas i en stad med så rikt arv från havskappsegling, sa Tom Touber hos Volvo Ocean Race på en presskonferens i Haag på onsdagen.

– Haag har verkligen förtjänat detta. Vårt pit-stop i föregående race var en av höjdpunkterna i hela evenemanget, med många åskådare och mycket bevakning i media.

Touber ledde vinnande ABN AMRO (2005–06) kampanj i Volvo Ocean Race och även Delta Lloyd (2008–09). Båda lanserades från Nederländerna.

Under den sista etappen av Ocean Race 2015 var Haag värdhamn för första gången. Detta firades med en tre dagars festival. Omkring 150 000 personer kom för att se båtarna och scenframträdanden av många kända artister.

Göteborg är lika nöjda med att tävlingen kommer tillbaka i Volvo Ocean Race 2017–18. Sannolikt blir det ett längre stopp än vid förra racet, beroende på båtarnas ankomsttider.

Göteborg kommer därmed att vara värd för Volvo Ocean Race för fjärde gången, från 14 till 24 juni 2018. De tidigare stoppen har varit 2002, 2006 och 2015.

– Göteborg, Volvos hemstad, är en av de viktigaste hamnarna i evenemangets historia och en mycket uppskattad medlem av Volvo Ocean Race familj, säger Antonio Lopez Bolanos, tf vd för Volvo Ocean Race.

– Staden gjorde ett fantastiskt jobb 2015 genom att vara värd för finalen i den tolfte upplagan när hundratusentals fans besökte Göteborg Race Village. Vi ser verkligen fram emot att komma tillbaka i Sverige i juni 2018.

Den 13:e upplagan av världens tuffaste havskappsegling startar hösten 2017. Alicante i Spanien kommer att vara starthamn.