1 april, 2016

Mark Turner ny vd för Volvo Ocean Race

Mark Turner, en av de mest respekterade personerna inom professionell segling, har utsetts till ny vd för Volvo Ocean Race VD. Han lämnar efter 23 år rodret för det globala sportmarknadsföringsbolaget OC Sport och efterträder norrmannen Knut Frostad.

Britten Mark Turner, som tävlade i offshore segling som Whitbread Round the World Race 1989 och var hjärnan bakom Dongfeng Race Team projektet 2014–15, kommer att ta över efter Knut Frostad 7 juni.

– Det finns antagligen ingen annan post i segling som kunde ha lockat mig i dag efter att ha tagit del av så många olika områden av sporten under de senaste två decennierna, säger Turner, 48.

– Det är ett stort ansvar för mig att ta över ledarskapet från Knut, som har gjort ett utmärkt arbete med att förändra Volvo Ocean Race under sin tid som vd.

– Jag hoppas verkligen jag kan tillföra något av värde och bidra till det utmärkta arbete som redan utförs vid huvudkontoret i Alicante i framtiden.”

Henry Stenson, ordförande i Volvo Ocean Race, säger att han är mycket nöjd med utnämningen.

– Det har varit en lång och noggrann process, men jag vet att vi i Mark har hittat rätt person att ta på sig denna mycket utmanande roll, säger han.

– Vi behöver en person med kompetens, vilja och vision att ta racet till nästa steg efter det stora arbete som Knut har gjort och Mark har alla dessa egenskaper i överflöd. Framtiden under hans ledning ser mycket spännande ut.

Turner har tävlat i många av världens största race. Bland annat Transat och Mini Transat, men han blev verkligen känd som hjärnan bakom engelskan Ellen MacArthur framgångsrika Vendée Globe race 2001, då hon slutade tvåa.

Turner, som också är en mycket aktiv cyklist, simmare och skidåkare, kommer att vara ledig innan han tillträder sitt nya jobb på Volvo Ocean Race innan den 13:e upplagan 2017–18.

Biografi

Född: Isle of Wight, England i juli 1967

1985-1990 – Löjtnant, Seaman Officer, Royal Navy

1989-1990 – tävlade i Whitbread Round the World Race på brittiska Defender

1989-92 – drift, försäljning och marknadschef, Winning Winches

1992-1998 – Marknadschef, Spinlock

1993-2016 – Grundare och styrelseordförande, OC Sport

Juni 2016 – VD, Volvo Ocean Race