1 april, 2016

Ice 52 RS till Sverige

En av världens finaste segelbåtar kommer nu till Sverige och Stockholm. Det är seglaren Pelle Norberg som har köpt in en ny Ice 52, designad av Umberto Felci, för att använda den med Stockholm som hemmahamn.

Ice 52 RS, konstruerad av Umberto Felci tillsammans med Icevarvets team under ledning av Enrico Malingri, är en snabb cruiser tänkt för den som verkligen har möjlighet att segla konkurrenskraftigt. Båten har visat sig ha prestanda i toppklass samtidigt som den erbjuder komfort för härlig cruising.

I standardutrustningen ingår bland annat att en del av båten tillverkas i kolfiber och att hela inredningen är tillverkad i ultralätta material. Stilen påminner mycket om större, lyxiga yachter. Båten hade världspremiär på Genuamässan i oktober 2015 och är såld i sex exemplar.

De mycket moderna linjerna understryks av ett bogspröt (i valfri längd mellan 1,3 och 1,8 m) och aktern som är inspirerad av linjerna från Volvo Open 70-båtarna.

– Det ska bli otroligt spännande att segla med en så fin och annorlunda båt som Ice 52 i våra hemmavatten runt Stockholm och på ostkusten. Jag ser mycket fram emot sommarens seglingar, säger Pelle Norberg, som driver seglingsföretaget Norberg Yachting AB med bas på Värmdö utanför Stockholm.

– Varvets fina och avancerade byggteknik och den otroliga hantverkskvaliteten är utvecklad till perfektion och i nivå med det bästa som tillverkas i Italien. Det är något som Ice Yachts garanterar.

Både skrov och däck är byggda med vakuuminjicering och kolfiber. Detta minimerar inte bara vikten utan förbättrar även den totala konstruktionshållfastheten och materialets motståndskraft. Det är en stor fördel inte minst i segelbåtar, som utsätts för höga belastningar.

Däcket är liksom övriga båten designat av Felci Yacht Design. Ice 52 RS har rigg från Hall Spars och akterstaget är Reckmann. Sittbrunnen har breda säten överdimensionerade för att skapa maximal bekvämlighet.

Däcket är utformat som en ”optimal kompromiss” mellan enkel hantering på längre seglingar och maximal prestanda under seglingstävlingar. Seglingsplanen har till exempel minimala överlappningar mellan genua och storsegel och vanten är placerade direkt på skrovet med kol och vakuuminjicering.

Jämfört med en standard ICE52 har ICE52RS-versionen lättats cirka 1 600 kg, bland annat tack vare installation av litiumbatterier.

Norberg Yachting AB är generalagent för Ice Yachts i Sverige, Norge, Finland, Mallorca och USA. Den nya ICE 52:an kommer att ha sin hemmahamn och ligga i Nacka Strand och den är även demo-båt för kunder.

Tekniska fakta
Längd:         15,33 m
Bredd:          4,60 m
Vikt:              10 900 kg
Ballast:         4 200 kg
Motor:           75 hk
Vatten:         500 liter
Bränsle:       370 liter
Pris:              från 8 Mkr
Info:              www.norbergyachting.com