5 april, 2016

Viktigt att uppdatera dina elektroniska sjökort

Båtsäsongen närmar sig och flera förändringar än någonsin sker nu i våra sjökort, av säkerhetsskäl är det därför viktigt att ha uppdaterade sjökort.

Pressrelease:

Sandhamn är ett av Sveriges mest besökta mål för fritidsbåtar. När vi kom åkandes dit strax innan jul noterade vi en stor ny hamnanläggning på Telegrafholmens norra sida. Farleden norr om Telegrafholmen in mot Sandhamn, har alltid flitigt använts för snabbåkande båtar på väg till Sandhamn, för att inte behöva minska farten, vilket man måste i den traditionella infarten söder om Telgrafholmen. Eftersom den stora nya bryggan syntes dåligt när vi kom i hög fart så rapporterades den omedelbart till Sjöfartsverket som direkt började undersöka saken och snabbt såg till att sjökorten rättades med den nya brygganläggningen.

Vi kan nu i början på april, när båtsäsongen som allra bäst är på gång att börja, konstatera att bara Seapilot av de större apptillverkarna för navigering till sjöss har uppdaterat sina sjökort med dessa nya bryggor.

För några år sedan hände en tragisk olycka i Ljungskile när en familj i sin båt körde rakt in i en i deras gamla sjökort ej markerad brygga.

– Platsen vid Sandhamn är betydligt mer trafikerad och bryggan mycket farligare om den inte finns med i sjökortet, säger Anders Bergström, Partner i Seapilot AB och med lång erfarenhet från navigering.

Uppdaterade sjökort är idag viktigt när en majoritet navigerar med hjälp av elektroniska hjälpmedel och därmed också ställer större tillit till dessa och minskar sina marginaler. När vi under helgen kontrollerade marknaden hur det stod till med uppdateringar av olika navigeringsprograms sjökort kunde vi konstatera att endast Seapilot har uppdaterade sjökort.

– Det känns i detta sammanhang orättvist att Sjöfartsverket straffar oss genom sämre villkor än andra aktörer på marknaden när vi är en mycket seriös aktör och tar sjösäkerhet på största allvar, fortsätter Anders Bergström.

 

www.seapilot.com

 

 

Bilderna:

 

I appen Seapilot kan man konstatera att de nya bryggorna på Telgrafholmen vid Sandhamn syns tydligt.

 

I de fem andra apparna (egentligen sex, men en fick Seapilot inte att fungera) finns inte någon uppdatering av de nya bryggorna med. I samband med att dessa skärmdumpar gjordes 5 april 2016 kontrollerades samtliga appar om det fanns uppdateringar både på appen och av sjökorten i alla appar som testades.