21 april, 2016

Retrobåt med superyachtskänsla

Holländska Zeelander Z55 är en extremt välbyggd retrobåt med superyachtkänsla. Under skalet finns dock helt modern teknik.

Varvet har nyligen haft stora framgångar med en liknande modell, Z44. Därför var det självklart för Zeelander Yachts att utveckla en större modell som skulle dra fördel från bästa delarna av Z44. Den nya Z55 är lyxigare än sin lillasyster och 27 procent längre, vilket har gett dubbelt så stor innervolym.

Zeelander Z55 har en spännande formgivning med många rundade delar och eleganta böjar. Akterspegeln, överbyggnaden och många andra delar av båten vittnar om att detta är en modern retroklassiker.

Akterspegeln är till exempel inte bara det man ser för blotta ögat utan den kan förvandlas till en stor badbrygga när så behövs. Dinetten har en vit soffa, stor nog att ta med vänner och familj för att njuta av dagen.

Midskepps under däck finns en masterkabin med en lyxig inredning, fönster i skrovsidan fönster med mera. VIP-kabinen är förlagd till båtens för och så finns det ytterligare en gästkabin om styrbord. Boutrymmena är väldimensionerade och , det finns gott om plats för boende och för den som har med sig en jolle eller vattenskoter finns det plats för detta i ett garage med ingång i skrovsidan.

Förutom den retroinspirerade designen har Z55 även en iögonfallande metalliclack. Finishen ska, enligt varvet, vara i samma klass som många yachter på 100 fot och uppåt.

För motoriseringen svarar Volvo Penta genom två stycken 800 hk dieselmotorer, IPS1050. Motorerna ger en toppfart på 33 knop.

 

Tekniska fakta

Längd:         17,0 m

Bredd:          5 m

Djup:            1,25 m

Vikt: 24 ton

Motorer: 2×800 hk Volvo Penta IPS1050 (tillval 2xVolvo IPS 1200)

Bränsle: 3 300 liter

Vatten: 750 liter

Hålltank: 190 liter

Pris: 24 Mkr plus moms

Marschfart: 28 knop

Toppfart: 32–38 knop beroende på motorer

Material: Plast

Elektronik: Garmin / Volvo glascockpit

Info:              http://zeelander.com/yachts/