27 april, 2016

Seglarveckan i Båstad fokuserar på aktiva familjer och näringsliv

Seglarveckan i Båstad utvecklar och breddar sin repertoar. 1-7 augusti är det för femte året i rad dags för segling på hög internationell nivå i Laholmsbukten, men även för ett stort antal aktiviteter för den aktiva familjen, både på land och på hav. Det arrangeras en hållbarhetsdag för näringslivet med välkända talare och dessutom blir det premiär för motionstävlingen The Riviera Race.

Det är ett späckat program som står på Seglarveckan i Båstads agenda, inte bara ute till havs utan även på land. Hållbarhetsfrågor kommer att få en ny arena och stort fokus ligger på den aktiva familjen. Seglarveckan ska bli något nytt, ett evenemang som förenar det bästa från olika världar.

– Vi riktar oss inte enbart till nationella och internationella kappseglare. Vi vill även attrahera näringslivet och den aktiva familjen till Seglarveckan. Vi vill skapa kringarrangemang i samma anda som det seglarna upplever ute på sjön. Att låta besökarna prova på och uppleva, det ska vi vara världsbäst på, säger Pekko Svensson, projektledare för Seglarveckan i Båstad.

Näringslivsdagen som arrangerades under Seglarveckan i fjol, med bland andra Kenth Hultqvist och Dan Olofsson som invigningstalare, blev en succé. I år utvecklas konceptet till en näringslivsdag med fokus på hållbarhet.
– Nu får södra Sverige och Köpenhamnsregionen en helt ny näringslivsarena under Seglarveckan. Vi vill kombinera business och pleasure med viktiga framtidsfrågor i ett gränslöst tänk. Allt genomsyrat av den dokumenterat goda kvalitén Båstad står för. Vi kommer att skilja oss ifrån det mesta i Sverige. Det blir ett nytänkande för att kunna bidra till tillväxten och utvecklingen i regionen, säger Bo Nilsson, initiativtagare till näringslivsdagen under Seglarveckan i Båstad.

Seglingsmässigt står bland annat en internationell Farr 30-regatta och ett Express-SM på menyn.

– Den internationella Farr 30-regattan är årets happening i klassen och samlar seglare från många nationer, säger Pekko Svensson.

Seglarveckan i Båstad har de senaste åren etablerat sig som en arena att räkna med när det gäller svensk kappsegling. Till Express-SM förväntas uppemot 50 båtar i startfältet.

– Express är en av de stora SM-klasserna. Då vi arrangerar ett öppet svenskt mästerskap lär det komma både danska, norska och kanske även tyska besättningar. Vi är väldigt glada över att arrangera ett SM i den här klassen då vi vet att den lockar till sig etablerade seglare på hög nivå.

Förutom Express-SM och Farr 30-regattan arrangeras även C55 Seglarveckan Trophy. En lokal regatta med seglarförbundets lilla kölbåt C55. Under Seglarveckan ges besökarna möjlighet att lära sig segla och träna med C55-båtar. Den som vill kan även delta i regattan i slutet av veckan. Dessutom arrangeras en Starbåtsregatta, vilken är tänkt ska bli ett årligt återkommande evenemang under Seglarveckan. Totalt förväntas runt 300 seglare delta i veckans tävlingar och man räknar med över 20 000 besökare i Båstad hamn.

– Vi har en etablerad mästerskapsarena med i det närmaste strömfritt vatten, ingen yrkestrafik och varierande vindar, vilket uppskattas av seglarna. Dessutom har Båstad i sig kvaliteter som lockar med bra restauranger, fin strand och mycket aktiviteter, säger Pekko Svensson.

En av årets stora nyheter under Seglarveckan är motionsloppet The Riviera Race. Här kan de tävlande välja att ta sig runt en bana antingen med hjälp av Stand Up Paddle (SUP), kajak eller på vindsurfingbräda. Ett upplägg som Seglarveckan i Båstad är nästintill ensamma om i Sverige. Det finns ingen nedre åldersgräns, utan här handlar det om att utmana sig själv på sina egna villkor. Kravet är dock simkunnighet och flytväst är obligatoriskt. De som verkligen vill utmana sig konditionsmässigt kan välja en swimrun-variant av Riviera Race. Här ska deltagarna ta sig runt banan genom löpning och simning.

– Swimrun är mer tävlingsinriktat än de andra grenarna i Riviera Race. Det finns tre olika bansträckningar att välja mellan, 3, 7 eller 21 km, säger Pekko Svensson.

Precis som förra året är My Sailing Camp tillbaka. En aktivitet där besökarna mot en mindre avgift får testa segling, vindsurfing och Stand Up Paddle.

– Vi vill attrahera aktiva familjer och har därför satsat på ett rikt utbud av vatten- och landbaserade aktiviteter. Seglingstävlingarna börjar vid niotiden på morgonen, därefter blir det fullt av aktiviteter i hamnen. I slutet av veckan blir det en härlig After Sail med liveband nere på Badkrukan Beach Club och vi kommer även att arrangera Seglarveckan nattklubb på Pepe´s Bodega, säger Pekko Svensson.

Seglarveckan i Båstad är ett årligt återkommande event första veckan i augusti. VM, EM, NM och SM seglas regelbundet under veckan. Seglarveckan Båstad är mötesplatsen för den aktiva familjen som vill prova på olika vattensporter. Det arrangeras även föreläsningar och aktiviteter för näringslivet. För mer info: www.seglarveckanbastad.se