28 april, 2016

Helrenoverad Hallberg-Rassy 46 från Vindön

Båtbyggartraditionen på Orust lever i högsta grad vidare. Det är denna helrenoverade Hallberg-Rassy 46 ett bra bevis för.

Båtar kommer från hela världen till Adams Boat Care AB på Vindön, Orust. Båtarna kommer för små justeringsarbeten till fullskalig ombyggnad till nyskick, eller bara för vinterförvaring.

En av de nyligen helt ombyggda båtarna är den berömda Hallberg-Rassy 46, Mahina Tiare III. Hon har seglat på de stora oceanerna i 19 år och gjort 190 000 Nm, huvudsakligen seglad av det i seglingskretsar berömda paret John och Amanda Neal.

Ett alternativ till att köpa en helt ny båt är att renovera en äldre båt till nyskick. Detta blir ofta mer lönsamt samtidigt som även personliga önskemål på olika utföranden kan uppfyllas.

Adams Boat Care AB är specialiserade på att bygga om äldre båtar till nyskick. En fullskalig ombyggnad har följts av och rapporterats om i två på varandra följande nummer av Yachting World 2013. Varvets arbete med ombyggnad har också spelats in och visats på den tyska TV-kanalen Nautical TV Channel. Vad som visat sig vara mycket intressant är den relativt nya tekniken med att vacuumlimma teakdäcken istället för att skruva dem i däcket. På så sätt kan hundratals onödiga skruvhål i skrovet undvikas.

Adams Boat Care har nyligen flyttat till nya och större lokaler på Vindön. Det är samma lokaler som Regina af Vindön byggdes i. Varvet är fullt utrustat för fullständiga ombyggnader och har ett engagerat team av specialister inom olika båtbyggarområden. Samtliga med lång erfarenhet av båtbyggeri på Orust.

Till varvet seglar båtar från inte bara Sverige utan mest från utlandet som till exempel från Norge, Tyskland, England, Belgien, Polen, Italien, Japan, USA och även ända från Nya Zeeland har båtar kommit för att få fackmässig ombyggnad av båtarna.

www.adamsboatcare.com