9 maj, 2016

GKSS Spring Week är igång

I helgen drog GKSS Spring Week igång när GKSS Olympic Class Regatta seglades på flaket i Långedrag. Högtrycksväder gav mycket sol och lite vind men ett antal tighta race kunde genomföras. Helgen avgjordes med medaljrace utanför piren i Långedrags hamn.
q
I ungdomskIasserna 29er och Laser 4.7 blev det vinst för Sverige och Norge. Hanna Höije/Emma Fridolfsson vann i 29er. Tre team slutade på samma poäng men Hanna och Emma vann det avslutande medaljracet och tog hem segern. Uffe Tomasgaard vann i 4.7-klassen.

– Jätteskoj att GKSS seglare i alla klasser presterar väldigt bra. Det bådar gott både för våra etablerade besättningar och våra yngre talanger, säger Daniel Birgmark, huvudtränare på GKSS.

I Laser Radial (women) ledde Julia Carlsson (GKSS) inför sista dagens medaljrace och även om Lovisa Karlsson (GKSS) tog hem det sista medaljracet så blev det ändå Julia som drog det längsta strået totalt sett, bevakade sin ledning och vann.

– Helgen har varit svårseglad med stora tryckskillnader och ström. Det gäller att starta så att man får segla sin egen väg. Jag är inte helt nöjd med min egen segling under fleetracen men skönt att ta igen det i medaljracet. Nästa segling för min del är Delta Lloyd Regatta i Medemblik, Nederländerna, säger Lovisa Karlsson som seglar för GKSS.

I Laser Standard vann Anders Karlsson (GKSS) efter en stabil seglingshelg där han ledde inför sista dagen och avslutade med flaggan i topp med ett starkt medaljrace. Laser Radial (men) togs hem av Axel Rahm.

James Olsson och Henrik Eriksson gjorde ett starkt medaljrace vilket räckte till en andraplats totalt. Vann gjorde Viktor Bergström/Niclas Düring (GKSS), med visst stöd av Otto Hamel som ersatte Düring under medaljracet.

Ett antal seglare som är klara för OS i Rio de Janeiro deltog under helgen. Lisa Ericson och Hanna Klinga i 49er fx och Max Salminen i Finnjolle var med under fredagen och seglade sista seglingen i Sverige innan ett förestående genrep i Rio. Lisa och Hanna vann även sin klass.

Thomas Rahm, landslagscoach och klubbdirektör i GKSS ser tillbaka på en härlig helg med många fina insatser, både av GKSS seglare och besökande landslagsseglare.

– Kul att se att vår funktionärsorganisation arbetar bra och genomför så bra seglingar trots krångliga förhållanden. Det är bra stämning mellan seglarna och jag tycker att de blir mycket väl mottagna på klubben. En propagandahelg för vår klubb helt enkelt, säger Thomas Rahm.

Avslutande delen av GKSS Spring Week innebär matchracing och Volvo Spring Cup 14-15 maj. Ett starkt startfält med mycket potential ställer sig på startlinjen och vi ser fram emot mycket actionfylld segling. Under både lördag och söndag arrangeras även familjedagen Vattendagen i Långedrag och GKSS partner Volvo Cars kommer att hålla i provkörning. Alla är mycket välkomna till en trevlig avslutning på en härlig seglingsvecka i Långedrag!

Foto på Max Salminen ©Mats Josefsson