11 maj, 2016

Lissabon ger dubbelt lyft för Volvo Ocean Race

Lissabon, en av de mest framgångsrika värdstäderna i Volvo Ocean Race under de senaste åren, har valts som etappmål för en ”flygande start” på nästa upplaga, 2017–18.

Under Volvo Ocean Race 2011–12 och 2014–15, var Portugals huvudstad värd för enormt populära stopp efter de transatlantiska delseglingarna. Men den här gången har arrangörerna beslutat att ett kort, skarpt ”sprintleg” från Alicante ska vara det perfekta sättet att börja jorden-runt-utmaningen.

På tisdagen meddelade tävlingsledningen att en ny varvsanläggning öppnar med omedelbar verkan i Lissabon för att serva flottan inför nästa tävling och även vara bas för alla Volvo Ocean 65 båtar från oktober i år.

Lissabonyard kompletterar centrat i Alicante, som även i fortsättningen kommer att vara tillgängligt för de olika teamens Medelhavsutbildning.

Antonio Bolaños López, tf vd för Volvo Ocean Race, berättade på en presskonferens:

– Vi har en dubbel anledning att fira våra nära band med Lissabon idag. För det första vet vi att Lissabon blir en levande värdstad för vår flotta efter en spännande första etapp från Alicante. För det andra erbjuder Lissabon den perfekta platsen att inrätta ett andra varv förutom vår bas i Alicante.

Flottan för den 13:e upplagan av Volvo Ocean Race 2017–18 kommer att uppgraderas i anläggningen i Lissabon senare i år och tidigt i 2017. Staden Lissabon kommer också att ge en perfekt pre-race träning nav för flottan.

Förutom Lissabon ingår Alicante, Kapstaden, Hong Kong, Auckland, Newport (Rhode Island), Cardiff, Göteborg och slutdestinationen Haag i racet 2017–18 ras. Flera städer kommer att tillkännages inom de närmaste veckorna.